Killengreen vil samarbeide med næringslivet

Korrupsjon, hvitvasking og organisert kriminalitet er store oppgaver politidirektør Killengreen mener politiet og næringslivet må løse sammen.

- Det er viktigere enn noen gang at vi er gode til å definere problemene vi står overfor, og her er behovet for samhandling med næringslivet helt sentralt, sa Killengreen på Sikkerhetskonferansen 2007 onsdag 19. september, ifølge politiet.no.

Kriminaliteten tilpasser seg samfunnsutviklingen, og politiet står overfor kunnskapskrevende utfordringer knyttet til globalisering, migrasjon og teknologisk utvikling.

Grenseoverskridende og organisert kriminalitet er en viktig arena der politi og næringsliv kan jobbe sammen. De organiserte kriminelle nettverkene har spesialister i alle ledd fra planleggingsstadiet til hvitvaskingsprosessen, og kjennetegnes blant annet av høy kompetanse og vilje til å bruke trusler og vold.

- Folk i næringslivet som vil rydde opp i eventuelle forhold kan bli utsatt for sterkt press. Det er viktig at næringslivet tidlig kobler inn politiet når man oppdager uregelmessigheter, slik at vi sammen kan definere problemene, sa Killengreen.

Omfanget av økonomisk kriminalitet er sterkt underrapportert, og mange økonomiske lovbrudd begås av egne ansatte. Det er noen av utviklingstendensene i den økonomiske kriminaliteten. I en rapport om feltet anbefales det at politiet i større grad må se økonomisk og organisert kriminalitet i sammenheng, og at politi og næringsliv må samarbeide om å forbedre rutiner som kan bidra til å forebygge at ansatte begår økonomisk kriminalitet.