«Hele Norge» samlet i Hønefoss

Den 29. oktober blir en merkedag for Statens kartverk. Da skal arbeidet med å samle alle landets eiendommer i ett register være avsluttet.

 

Registerføringen foregår ved Kartverkets hovedkontor i Hønefoss. Fra mars 2004 er lassevis med gamle grunnbøker og andre dokumenter kjørt fra tingretter landet rundt og lagret i Hønefoss.

Kilometervis med bøker

- Vi har til sammen 5.500 hyllemeter med papir. Vi kaller dem pantebøker for å skille dem ut fra Grunnboka, som nå er et elektronisk register, sier underdirektør Magne Haglund ved Tinglysingen som er en egen avdeling i Kartverket. Det er slutt på å lagre papir og bokstavelig talt føre Grunnboka for hånd. Nå skannes skjøtene inn i den elektroniske Grunnboka, og deretter returneres originalen til kjøperen.

Tidligere foregikk tinglysingen lokalt hos sorenskriver eller tingrett, på til sammen 87 steder over hele landet. Nå er denne virksomheten skilt ut fra domstolene og møysommelig overført til Kartverket i Hønefoss.

Elektronisk grunnbok

Når Tønsberg som den siste lokale tingretten overføres til registeret i Hønefoss 29. oktober, er «hele landet» - opplysninger om alle landets eiendommer - samlet på ett sted. Samtidig har også Statens kartverk fått oppgaven med tinglysing av borettsandeler. Denne jobben er lagt til en avdeling i Kinsarvik. - Vi har fått noen reaksjoner på at alt er sentralisert, men ikke så mange, sier Haglund.

- Vi håper folk ser fordelene med dette etter hvert, sier han.

- Og staten sparer penger på dette? - Ja, det håper vi da virkelig, svarer Haglund.