Murud opptatt av straff ikke skyld

Frank Murud forventer belønning i form av kortere straff fordi han har lagt alle kort på bordet. Han tilsto alt da han ble tatt for grovt økonomisk utroskap mot Oslo kommune.

Den tidligere eiendomssjefen sitter tiltalt for grovt økonomisk utroskap og korrupsjon i Oslo tingrett. Mandag erkjente han straffskyld på alle punkter i tiltalen.

- Fokus i saken vil være straffeutmåling og belysning av Muruds samarbeid med politiet og hans tilståelse. I første avhør erkjente han straffskyld for det store beløpet. Det er det viktigste bevistemaet, sa Muruds forsvarer, advokat Anders Brosveet, da saken startet.

Murud har erkjent at han ved hjelp av fiktive fakturaer underslo 89 millioner kroner fra det kommunale selskapet Undervisningsbygg AS mellom 2003 og 2006. Han har også forklart at han i årene før underslo snaut 10 millioner kroner fra eiendomsforvaltningsselskapet NEAS ved hjelp av samme metode.

- Mange har spurt hvordan kunne dette skje? Det vil ikke bli noe tema fra denne siden. Det vil ikke bli påberopt noen unnskyldninger. Her har noen fått frie tøyler og det er blitt misbrukt, sa forsvareren.

- Mystisk
Murud er også tiltalt for korrupsjon og for at han skal ha krevd såkalt returprovisjon fra tre selskaper som fikk oppdrag fra NEAS og Undervisningsbygg. Heller ikke denne delen av tiltalen har han protestert mot.
I løpet av seks år skal Murud, ved hjelp av tømrerfirmaet til en bekjent, ha skrevet fiktive fakturaer til eiendomsselskapene han arbeidet i. Han erkjenner at alle de 72 fakturaene til Undervisningsbygg er fiktive. For de øvrige fakturaene som Murud tidligere sendte til NEAS, påstår han at det ble utført arbeid i halvparten av tilfellene, for drøyt 4 millioner kroner. Den medtiltalte 70-åringen som faktisk skal ha utført det fakturerte arbeidet, sier imidlertid at han ikke har utført noe arbeid.

- Det er noe mystisk ettersom det er han som har utført jobben. Jeg stiller meg undrende til motivasjonen for å si det, men det vil ikke få noen praktisk betydning for saken, sier Brosveet til NTB.

Truer troverdighet
I aktoratet bekrefter de at opplysningen som kom fra den medtiltalte 70-åringen, ikke er avgjørende på noen måte, men beskriver situasjonen som oppsto mellom de to tiltalte som interessant.

- Det kan ha en viss betydning for hvordan retten vurderer troverdigheten til Frank Murud, sier statsadvokat Carl Fari til NTB.

I løpet av de snaut tre årene Frank Murud satt som en av fire eiendomssjefer i Oslo-skolen, skrev han falske fakturaer for om lag en firedel av sitt tildelte budsjett. Pengene havnet i hans private investeringskasse og ble brukt til en luksuriøs enebolig i Holmenkollen, en hytte på Hvaler og en mengde aksjer i teknologiselskapet Birdstep.

Etisk side
En konsekvens av tapet på 89 millioner er at flere skoler i hovedstaden ikke har fått utført helt grunnleggende vedlikehold på flere år.
- Den etiske siden av denne saken er ikke uvesentlig. Men dette er noe jeg vil komme tilbake til i min sluttprosedyre, sier statsadvokaten.

Politiet solgte aksjene med et tap på 12-13 millioner da underslaget kom for dagen og Muruds eiendeler beslaglagt. Også eneboligen ble solgt flere millioner under forventet pris. Selv om Oslo kommune har fått tilbake en del penger, er det totale kravet i dag med renter og andre omkostninger på snaut 130 millioner.