Norske oljepenger i omstridt gruveselskap på Filippinene

862 norske oljemillioner er investert i gruveselskapet Barrick Gold. Selskapet er saksøkt for ødeleggelser av øya Marinduque på Filippinene.

Det er myndighetene på øya Marinduque på Filippinene som har saksøkt selskapet på grunn av miljøgifter som er sluppet ut i forbindelse med gruvedriften som har vært på øya, skriver Norwatch.

Som en følge av dette skal mange mennesker skal ha dødd, og enda flere lever med høye nivåer av tungmetaller i kroppen, ifølge nettstedet.

Barrick Gold kjøpte i 2006 selskapet Placer Dome, som drev gruvedrift på Marinduque gjennom datterselskapet sitt Marcopper. Statens Pensjonsfond Utland har investert til sammen 862 millioner kroner i selskapet.

- Dette er jo en alvorlig historie, men jeg kan ikke gå god for alle enkeltdetaljer om den. Det jeg kan si, er at vi har etiske retningslinjer for vårt pensjonsfond som allerede har gjort at vi har trukket oss ut av to selskaper med den begrunnelsen at vi ikke skal medvirke til alvorlig miljøskade som aksjonær, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til NRK.