Bergensbanen åpnet for togtrafikk

Da regnet i Hallingdalen ga seg, valgte geoteknikerne å gi grønt lys for gjenåpning av Bergensbanen onsdag kveld. Dermed går nattogene som normalt natt til torsdag.

- Geoteknikerne har ikke lenger noe problem med å si at det er greit å kjøre tog over rasstedet ved Flå, sier banesjef Norvald Skjoldli på Bergensbanen til Jernbaneverkets nettsider.

Bergensbanen ble stengt etter at det gikk et større jord- og steinras vest for Flå tirsdag kveld.

Klokken 21 onsdag kveld hadde regnet gitt seg, Jernbaneverket hadde fått ryddet rasstedet, og strekningen mellom Hønefoss og Ål kunne igjen åpnes for togtrafikk ved midnatt.

- Årsaken til at Bergensbanen kan åpne igjen er ene og alene at det ikke regner lenger, sier vakthavende informasjonssjef Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.
Nattogene natt til torsdag går dermed som normalt, men blir noe forsinket som følge av redusert hastighet på deler av strekningen, melder NSB på sine nettsider. Ifølge Jernbaneverket er det saktekjøring mellom Bergheim og Trolldalen nederst i Hallingdalen. Forbi rasstedet må togene snegle seg fram i 20 kilometer i timen.

Onsdag kveld gjorde godstogene, som har stått i kø på begge sider av fjellet, seg klare til å kjøre over fjellet allerede ved midnattstider.

Det ligger ikke vann over skinnene noen steder, og de stedene hvor det er store vannmasser, trekker vannet gjennom underbygningen til sporet, forsikrer Arvid Bårdstu. Men for å være på den sikre siden vil Jernbaneverket ha vakthold på rasstedet natt til torsdag.