Slår til mot byggkriminalitet

Økokrim har slått til mot skogen av kriminelle byggebedrifter i Oslo.

Et nettverk av daglig leder i Legionærbygg AS og fire fakturaproduserende personer er tiltalt for svart lønnsutbetaling, momsbedrageri samt hvitvasking.

Fabrikerete faktauraer 

Legionærbygg skal i følge tiltalen fra Økokrim ha utført oppdrag hvor lønnsutbetalingen til arbeiderne skal ha vært svart. Videre skal man ha betalt fire personer i fire andre selskaper for å fabrikkere fakturaer som skal dekke opp for uttaket av penger.

I de inngående fakturaene til Legionærbygg er det også tatt med merverdiavgift slik at det her også er snakk om momsbedrageri på toppen.

For styreleder og daglig leder i Legionærbygg, dansken Glen Bent Lykke Jensen, er det i følge tiltalen snakk om økonomisk utroskap i størrelsesorden 12 millioner kroner gjennom å ta ut penger uten å honorere motytelse. I tillegg er han tiltalt for momsunndragelse i størrelsesorden tre millioner kroner.

Hvitvaksing 

De firer andre personene hvorav en er svensk statsborger, har inngått i et samarbeidende nett med Legionærbygg. De skal ha underskrevet på kvitteringene uten å motta penger og er av Økokrim tiltalt for hvitvasking og momsbedrageri ved at kvitteringene er benyttet som grunnlag for å ta ut penger samt å få refundert merverdiavgift fra myndighetene. For disse fire er det snakk om en hvitvaskingstiltale på om lag 10 millioner kroner pluss noe momsbedrageri i egen virksomhet.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim opplyser til Byggeindustrien at disse fire personene er ledere for registrerte selskaper innen bygg og anleggsvirksomhet.

- Disse selskapene kan ha utført noe arbeid for Legionærbygg. Men etter vår oppfatning har de ikke fungert som reelle underentreprenører. Funksjonen deres har vært å skrive ut falske fakturaer mot betaling, sier han.

Bekymringsmelding 

Økokrims interesse for saken startet med en bekymringsmelding fra en bank etter at det var tatt ut store beløp i kontanter.

- Denne saken er et typisk eksempel på hva som foregår innen byggenæringen i hovedstaden som både LO og NHO har fokusert på. Ut fra argumenter som konkurransevridning overfor seriøse bedrifter kombinert med avgiftstap for det offentlige, er dette saker som Økokrim skal beskjeftige seg med. Dessuten er politiet opptatt av at denne type virksomhet genererer mye svarte penger som ut fra statistisk materiale blir pløyd tilbake i annen straffbar virksomhet, sier Nordeng.

- Sammen med Oslo-politiet ser vi at det finnes mange tilsvarende nett som det av allmennpreventive hensyn må reageres mot. Dessuten er størrelsen på de økonomiske beløpene i denne saken så store at det må reageres, fremholder han.

Retten i andre halvår 

Økokrim håper saken kommer opp for tingretten i Oslo i løpet av andre halvår. Men på grunn av lang kø av saker frykter man at det først blir på nyåret.

Legionærbygg har særlig drevet innen rehabilitering hvor blant annet utført selskaper i Thon Gruppen skal ha vært oppdragsgivere. De ferskeste regnskapstallene Byggeindustrien har greid å fremskaffe, er fra 2004 hvor omsetningen nådde vel 4,6 millioner kroner med et resultat før skatt på 33 000 kroner.