NVE anbefaler avanserte strømmålere

NVE mener det er riktig å sette i gang en fullskala utbygging av nytt og moderne strømmåler- utstyr.

Både kundene og nettselskapene vil oppnå mange fordeler ved å skifte ut dagens utstyr. En full utbygging vil koste mellom fire og fem milliarder kroner og vil kunne være gjennomført innen 2013.

I dag er det kunder med forbruk over 100.000 kWh i året som har krav om å installere denne typen utstyr. De står for om lag 60 prosent av strømbruken i Norge.

NVE mener at også husholdningene og mindre næringskunder vil ha glede av slike målerløsninger. Det muliggjør en effektiv informasjonsutveksling mellom kundene, nettselskapene og kraftleverandørene.

Fordeler for kundene og selskapene
For kundene vil det bli enklere å skifte kraftleverandør. De vil også få bedre oversikt over energibruken sin. Dermed kan de lettere kontrollere effekten av energisparetiltak. Samtidig slipper de å lese av måleren og sende inn målerverdiene til nettselskapet hver andre eller tredje måned. Dersom det skulle bli langvarige strømbrudd, vil kundene lettere kunne kreve økonomisk kompensasjon fra nettselskapet.

Nettselskapene vil kunne oppnå mange fordeler, blant annet effektiviseringsgevinster ved mer rasjonell innhenting og bearbeiding av målerdata. De vil også få bedre kunnskap om energi- og effektflyt i nettet og dermed kunne planlegge vedlikehold og investeringer bedre enn i dag.

-Sverige er allerede i gang med å installere liknende utstyr, og NVE regner med å dra nytte av disse erfaringene når vi nå skal starte arbeidet med å avklare hvilke minimumskrav som skal stilles til målerutstyret, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal.

NVE vil blant annet avklare hvor hyppige måleravlesningene skal skje, om det for eksempel skal kreves avbruddsregistrering og jordfeilovervåkning.

Liten økning i nettariffen
Foreløpige anslag tyder på at en fullskala innføring vil koste mellom fire og fem milliarder kroner. Det betyr at vanlige husholdningskunder kan få en årlig økning i nettariffen på 40 til 50 kroner målt i dagens kroneverdi.

NVE tror at det kan være mulig å gjennomføre en fullskala utbygging innen 2013, men her er det nødvendig å avklare en del forhold med bransjen og forbrukerorganisasjonene.