Hagejobb tar fingre og tær

Tusenvis av norske hender og føtter blir skadet i hagesesongen. Amatører kvestes av motorsagen, og gressklipperen fører til amputasjoner av tær og fingre.

Kraftig motorisert hageutstyr er blitt mye rimeligere de siste årene, og det har ført til at det er blitt allemannseie.

– På mange måter er hagearbeidet blitt enklere. Men det er samtidig blitt mye farligere. Derfor bør folk tenke mer på sikkerheten, sier styreleder Magne Teigland i Biltema.

Risikosport

– Folk kjøper utstyr til hagearbeid som aldri før. Men vi skulle ønske flere husket å skaffe seg vernesko og vernehansker også, sier Teigland.

Han mener mange menn tar for lett på arbeidsoppgavene ute i hagen. Spesielt med motorisert utstyr som gressklippere.

– Da er det spesielt viktig å ha vernesko. Skikkelig fottøy sørger for at man ikke sklir, og med gode hagehansker får man bedre grep på utstyret.

Mange skader

– Anslag fra If Skadeforsikring viser at rundt 8000 nordmenn får skader av hagearbeid i løpet av sommerhalvåret. Mellom 60-80 får så alvorlige skader i sener og nerver at det gir varige men. I verste fall ender det med amputasjon av fingre eller tær.

– Mange er uforsiktige i sin omgang med motorredskap. Profesjonelle bruker alltid verneutstyr, men hobbygartneren glemmer sikkerheten, sier personskadesjef Tor Kølbel i If til Newswire.

Mister du en stortå, kan du få problemer med å holde balansen, og mange praktiske oppgaver blir vanskeligere å gjennomføre hvis du har mistet en finger.  

Topp til tå

I dag finnes det mye lett og praktisk verneutstyr å få kjøpt. – For enkelt hagearbeid som gressklipping, klarer du deg med lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av et solid materiale og har ståltupp, men det kan man ikke se, sier Magne Teigland i Biltema.

Skal du felle trær med stor og kraftig motorsag, bør du ha beskyttende utstyr fra topp til tå. Og når du jobber på taket eller maler huset, er en fallsikringssele en rimelig forsikring.

– Alle burde dessuten ha en førstehjelpsveske liggende hjemme, sier Biltema-sjefen.