Varsler fortsatt høy petroleumsaktivitet

Aktivitetsnivået vil holde seg høyt i petroleumsnæringen de nærmeste årene. Deretter vil mangelen på nye store og teknisk utfordrende prosjekter gi store utfordringer.

Dette fastslår en rapport fra Oljeindustriens Landsforening (OLF). Rapporten «Konjunkturrapport 2006. Høye oljepriser sikrer høy aktivitet. Hva er utfordringene?» er den første konjunkturrapporten som gis ut av OLF. Den skal bli en årlig rapport der petroleumsnæringens syn på framtidens utvikling, muligheter og utfordringer belyses.

Tidsperspektiv

Det er lange tidshorisonter i petroleumsnæringen. Det tar gjerne 10-15 år fra arbeidet med åpning av et nytt område for petroleumsaktivitet starter til samfunnet kan høste gevinstene. Avgjørelsene vi tar eller unnlater å ta i dag, vil kunne påvirke utviklingen i mange år framover, sier administrerende direktør i OLF Per Terje Vold. OLF tror at aktivitetsnivået fortsatt vil holde seg høyt og nå en topp i 2008 med totale investeringer på rundt 108 milliarder kroner. Etter 2008 faller investeringene med 11-12 milliarder i 2009 og ytterligere 17 milliarder i 2010.

Sovepute

På lengre sikt vil vi finne mindre olje og gass enn det vi produserer. Det vil tære på ressursbeholdningen. Lav leteaktivitet kombinert med at det er gjort få, store funn de siste årene, kan forsterke denne utviklingen framover. OLF mener letevirksomheten må opp, og det må gjøres flere utbyggbare funn. Den mest effektive vitamininnsprøytning for å lykkes med dette er å gi selskapene tilgang til lovende leteområder, fastslår rapporten. Høye oljepriser må ikke bli en sovepute verken for næringen eller politiske myndigheter. Selv om aktivitetsnivået ser ut til å holde seg høyt på mellomlang sikt, har vi ingen tid å miste, understreker Vold.