Forskrift som forbyr sosial infrastruktur i utbyggingsavtaler

Kommunal- og regionaldepartementet vedtok 20. april 2006 forskrift om sosial infrastruktur i utbyggingsavtaler. Forskriften lyder:

Forskrift om forbud mot vilkår om sosial infrastruktur i utbyggingsavtaler Fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet 20. april 2006 med hjemmel i plan- og bygningslov 14. juni 1985 nr. 77 § 64e, se lov 27. mai 2005 nr. 30 om endringer i plan- og bygningsloven (utbyggingsavtaler).

I

Det kan ikke avtales at grunneier eller utbygger helt eller delvis skal bekoste infrastruktur som skoler, barnehager, sykehjem eller tilsvarende tjenester som det offentlige i medhold av lov er forpliktet til å skaffe til veie. Med bekoste menes også utgifter i forbindelse med forskuttering, lån eller andre kredittytelser.

II

Forskriften trer i kraft 1. juli 2006. Forbudet retter seg mot private bidrag til tjenester som det offentlige har en lovfestet plikt til å sørge for, og gjelder både privat og offentlig drevne tjenester. Bidrag som ikke rammes av forbudet, må likevel følge lovreglene om utbyggingsavtaler. De må altså være nødvendige og stå i saklig sammenheng med byggetiltaket. Departementet skal om kort tid gi ut en veileder om utbyggingsavtaler. Forskriften trer i kraft sammen med lovreglene 1. juli 2006.