Ulovlig byggeaktivitet havner under radaren

Hvert eneste år realiseres tusenvis av større og mindre prosjekter rundt om i landets 356 kommuner. Koronaåret 2020 var ikke noe unntak. Folk hadde god tid i ferier og høytider til å gjennomføre sine prosjekter. Vi kan forvente stor aktivitet innen en rekke områder også i år, ikke minst i det såkalte gjør det selv-markedet.

I fjor så vi en økning i antall mindre prosjekter som ble gjennomført, både de som er søknadspliktige samt de som også faller utenfor søknadsplikten. Regelverket for byggesaker har de senere årene blitt lempet på. Det som for noen år siden måtte søkes om tillatelse for å utføre, kan nå gjennomføres uten videre godkjenning. Dette gjør at mange er usikre på hvilket regelverk som faktisk gjelder, og når de ulike kravene slår inn. Ofte vil informasjon rundt dette kunne søkes frem via kommunale eller andre offentlige nettsider, men mange sliter med å orientere seg i denne regeljungelen. Det skaper også utfordringer og mye ekstrajobbing for kommunene.

De som ikke burde ha problemer med dette, er de profesjonelle aktørene. Men også her er det mange som synder mot regelverket, både bevisst og ubevisst. Noen bare kjører på uten å ta så mye hensyn til hvilke krav som gjelder, og bryter bevisst det meste av regelverk. Andre gjør feil, og har ikke fått med seg hva som gjelder. Konsekvensene kan bli store uansett årsak, men problemet her er at mye av dette aldri oppdages. Dette går selvsagt utover sluttbruker, som både kan få et dårligere resultat, men også et produkt om ikke oppfyller ulike sikkerhetskrav.

Skal dette oppdages må utbyggingene kontrolleres. Med det enorme omfanget av byggesaker, i hvert fall i de større kommunene, sier det seg selv at ikke alt vil bli fanget opp. Det er mange prosjekter som burde vært sjekket som aldri blir kontrollert. Kommunene utfører utvilsomt mange tilsyn, og med tanke på hvor mange avvik de faktisk finner, er det skremmende at så mange også da slipper unna. De ulike kommunene har rett og slett ikke kapasitet til å utføre alle de tilsynene de skulle ønske. I koronaåret 2020 var det selvsagt ekstra utfordrende, ettersom tilsynsmulighetene ble betydelig redusert. I den siste utgaven av Byggeindustrien setter vi søkelys på nettopp denne utfordringen. Vi har også tatt temperaturen på byggeaktiviteten i 23 norske kommuner, og blant annet spurt om antall byggesaker øker og om det er avdekket mer ulovlig bygging. Mange kommuner peker på stor aktivitet i markedet, men at det er utfordrende å kjøre mange nok tilsyn gitt situasjonen som nå henger over oss.

Dette er en stor utfordring, uansett korona eller ikke. Vi i Norge bruker enormt mye penger på å bygge nytt og vedlikeholde våre boliger og hytter. Det er viktig at dette gjøres på en skikkelig måte. Da trenger vi både et forutsigbart og forståelig regelverk, og at etterlevelsen av krav og regler blir fulgt opp av de rette instanser både underveis i byggingen og i etterkant. I dag er det for mange ulovlige prosjekter og utbygginger som slipper unna. Her må vi få på plass bedre rutiner, og ikke minst må det settes av større ressurser til dette viktige arbeidet. Det er ansvar for landes kommuner, men ikke minst også for Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stortinget, som uformer og vedtar kravene og styrer overføringene til kommunene. Vi håper dette ikke er momenter som forsvinner, selv ikke i den uoversiktlige og utfordrende tiden vi nå er inne i.

Her kan du lese den siste utgaven av Byggeindustrien (krever abonnement)