Rister av seg korona-frykten

De fleste entreprenørene har klart seg rimelig bra gjennom hele koronaperioden. Noen har selvsagt merket virkningene av smittevernstiltakene mer enn andre, men det generelle bildet er at selve pandemien og følgene av denne ikke har rammet like hardt som mange fryktet. Nye prognoser fra Veidekke gjør at entreprenørbransjen ser ut til å kunne riste av seg den verste pandemifrykten.

I sin konjunkturrapport oppjusterer Veidekke nå prognosene og det er flere positive tegn. Det meldes om fremgang innen de fleste områder. Dette forsterker dermed bare signalene som har kommet de senere månedene, om at det slett ikke ser så verst ut hverken nå eller for den nærmeste tiden fremover.

Det var utvilsomt mange som var mer enn urolige for utviklingen når vi så situasjonen eskalerte for rundt ett år siden. Da stengte også de meste ned, og mange planer ble raskt lagt bort. Entreprenørene klarte å holde byggeplassene som var i gang gående på en imponerende måte, men det var stor usikkerhet rundt hvordan produksjonen skulle bli fremover. Dette var en uro både blant byggherrene selv, og leverandørene de samarbeidet med.

Sakte men sikkert fikk man på plass en mer normalisert situasjon, og driften gikk bra de aller fleste steder – men fortsatt var tiden noen lenger frem i historien veldig usikker. Dette gjaldt både offentlige bygg og private satsinger, og da spesielt innen boligmarkedet. Nå kjenner jo alle til at boligmarkedet har gått over all forventning, og har styrket seg betraktelig den senere tiden. Den store ordrereserve-frykten har dermed dempet seg en god del. Men her er det viktig å huske på at bildet ikke er entydig. Det er visse geografiske områder og segmenter innen ulike deler av bransjen som er hardere rammet enn andre. For mange mindre aktører hører vi også om flere som er urolige for ordresituasjonen, ikke minst innen anleggsektoren. Dette vil dermed kunne gi utfordringer for noen. Mer overordnet sett ser det likevel nesten overraskende lyst ut.

I sine prognoser peker Veidekke på en forventet vekst i alle de tre skandinaviske land. For det norske entreprenørmarkedet anslår Veidekke en vekst på én prosent i år og to prosent neste år. Overondet sett forventer de en produksjonsnedgang innen bolig (leiligheter og småhus) på tre prosent i 2021, men opp fem prosent neste år, og en vekst innen anleggsektoren på seks prosent i år og tre prosent neste år. De peker på at de største utfordringene fremover sannsynligvis vil inntreffe innen private yrkesbygg, der produksjonen er ventet å falle ut 2022. Dette er ikke spesielt overraskende, og har ikke minst bakgrunn i hvordan arbeidssituasjonen er for så mange med en kraftig økning i bruk av hjemmekontor, og noe usikkerhet om behovet for tiden fremover. Flere som hadde planlagt igangsetting av større kontorbygg velger nå kanskje å vente for å se det hele litt an. Dette gjelder ikke minst også utbygging av hoteller og andre bygg innen reiselivssektoren.

Det er likevel stor grunn til en solid porsjon optimisme for entreprenørene rundt om i landet. Markedet ser ut til å være til stede, og nå må man rett og slett brette opp ermene og utnytte mulighetene - for de finnes opplagt.