Boligprisene fortsetter rett oppover

OBOS publiserte mandag tall som viste en prisvekst for brukte boliger i Oslo som aldri har vært så kraftig på en måned. Onsdag kommer fasiten for alle boligtyper for hele landet. Forhåpentligvis er de noe mer avdempet.

Prisveksten for brukte boliger i Norge forsetter å styrke seg. Og dette skjer til tross for at vi befinner oss midt i en krise vår generasjon aldri tidligere har sett, eller vet når slutter. Overbyggende trender, og ikke minst den lave renten, ser ut til å trumfe det meste – og mange er villige til å bla opp mye for å sikre seg et hjem. Det er dermed ikke overraskende at flere etter hvert begynner å bli bekymret for gjeldsveksten i husholdningene som følge av dette.

OBOS-prisene for brukte boliger steg med hele 5,9 prosent fra januar til februar i Oslo. Dette er et ekstra høyt tall, og ikke bærekraftig på lengre sikt. Februar er tradisjonelt en sterk måned i boligmarkedet, men aldri har boligutvikleren sett en så sterk økning som vi nå er vitne til. I løpet av de siste tolv månedene har OBOS-prisene steget med nesten 16 prosent i Oslo. Det gjør gjennomsnittsboligen i hovedstaden langt dyrere enn for kort tide siden, noe som selvsagt går ekstra hardt ut over førstegangsetablererne. Det blir hele tiden vanskeligere å sikre seg et hjem Oslo, og stadig nye grupper presses nå ut av markedet. Det er ikke bra, hverken for byen eller den enkelte det gjelder.

OBOS-prisene for landet under ett endte også opp med sterke 5,2 prosent fra januar til februar, og OBOS-prisene har steget med 13,4 prosent for hele landet de siste tolv månedene.

Onsdag kommer fasiten for alle salg over hele landet, når Eiendom Norge presenterer sin statistikk. Denne vil også bli sterk, men mest sannsynlig ikke på samme nivå som OBOS-prisene. Prisen på OBOS-leiligheter i Oslo domineres ofte av de mest ettertraktede boliger i et hett hovedstadsmarked. Disse er det en manko på, og mye folk på visning og lave renter er en kombinasjon som vil gi utslag i en kraftig vekst. Når man komplementerer bildet med alle boligtyper, også eneboliger og de dyreste leilighetene, vil nok veksten dempes en del. Det er ikke like stor rift om enhetene som ligger lenger oppe i prissjiktet. Prisene over hele landet vil også variere mer.

Men vi er likevel ikke i tvil om at prisene for hovedstaden fortsatt vil vise en sterk oppgang, og det er per i dag lite som tyder på en nedgang med det første. Rene skal bli lave en god stund fremover, og flyttemønsteret vil ikke endre seg, selv med den pågående koronapandemien. Men signaler om tidligere renteheving, og kanskje flere enheter i markedet, vil kunne dempe veksten noe. Men den virkelige effekten får vi ikke før renten faktisk settes opp, og ikke minst, når flere nye boliger kommer ut i markedet. Om vi ser på igangsettingstallene av boliger den senere tiden vil det ikke komme noe rush av nye boliger den første tiden, så det er nok renteffekten som vi slå inn først. Når dette skjer er ikke godt å si, men veksten vi har sett den senere tiden kan ikke fortsette slik som nå. Det har ikke markedet eller landet godt av.