Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Færre arbeidssøkere hos Nav i desember

I desember er det registrert 193.300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det er 3.000 færre enn i november.

106.900 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av desember, noe som utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

29.500 av disse er permitterte, opplyser Nav i en pressemelding.

Bruttoledigheten – summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak – var på 122.000 personer, eller 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Ytterligere 71.300 personer var registrert som delvis ledige, og 31.500 av disse er registrert som delvis ledige.

De permitterte utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken, og det er en liten nedgang siden november.

Det er en nedgang i antall helt ledige i alle fylker i landet. Ledigheten er høyest i Oslo, med 5,7 prosent. Lavest er den i Nordland og Trøndelag, med 2,6 prosent.

Finner jobber

Nedgangen i desember betyr at økningen i november delvis er reversert.

– Nedgangen denne måneden skjer særlig blant arbeidsledige som ikke er permitterte. Dette kan tyde på at arbeidsgivere som har permitterte ansatte, ikke har hatt muligheter til å ta dem tilbake denne måneden, men at ordinære arbeidsledige likevel finner jobber, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Halvering siden april

Antall arbeidssøkere ble rekordhøyt etter nedstengingen i mars, og toppen ble nådd i midten av april. Nå er det 239.300 færre arbeidssøkere registrert hos Nav enn den gang, det vil si at tallet er halvert.

Men sammenlignet med tallene for desember i fjor er det en økning på 91.600.

Færre innen salg, flere innen bygg

Den siste måneden har antall helt ledige gått ned i de fleste yrkesgrupper. Størst nedgang er det innen butikk- og salgsarbeid, der det er 600 færre enn i november. Deretter følger serviceyrker og ingeniør- og IKT-fag.

Størst økning er det innen bygg og anlegg, der 400 flere nå er registrert som helt ledige.

Ved utgangen av desember var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest innen reiseliv og transport med 11,2 prosent, skriver Nav.