Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Finanstilsynet: Utviklingen i norsk økonomi avhenger av smitten

Utviklingen i norsk og internasjonal økonomi er usikker, og vil i stor grad avhenge av utviklingen i smitten, slår Finanstilsynet fast.

I rapporten Finansielt utsyn desember 2020 understreker Finanstilsynet at det fortsatt er stor usikkerhet om koronaepidemiens forløp og økonomiske virkninger. Tilsynsdirektør Morten Baltzersen peker på at vaksine etter hvert vil gjøre det mulig å avvikle inngripende smitteverntiltak.

– Det vil likevel kunne ta lang tid før den økonomiske aktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemiutbruddet. Enkelte næringer kan også stå overfor varige endringer i etterspørselen. Banker og forsikringsforetak må derfor ta høyde for at krisen kan bli dyp og langvarig, sier Baltzersen.

Høy gjeldsgrad bekymrer

Tilsynet uttrykker bekymring for den høye gjeldsgraden i norske husholdninger. Det utgjør en vesentlig sårbarhet i norsk økonomi, heter det i rapporten.

Veksten har tatt seg opp siden i sommer, og en stor og økende andel tas opp av låntakere med høy gjeld sammenlignet med inntektene.

– Høy gjeld bidrar til at mange husholdninger er sårbare ved inntektstap, økt rentenivå og prisfall på boliger, sier Morten Baltzersen.

Må ikke overdrives

Norges Eiendomsforbund sier seg enig i tilsynets vurdering at høye boligpriser og høy gjeldsbelastning utgjør en systemrisiko. Men mener denne bekymringen ikke må overdrives.

– I vurderingen av sårbarhet må det tas i betraktning at husholdningenes rentebelastning er historisk lav, og at det er svært lav sannsynlighet for at rentene vil øke betydelig i årene som kommer. Samtidig er norske bankers utlånspraksis transparent og godt regulert gjennom den gjeldende boliglånsforskriften, sier administrerende direktør i Norge Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.