<p>Kristine J. Wendt sammen med juryen for Stockmanns Hammer. Fra venstre: Harald Hansen fra Byggmesterforbundet Oslo og Akershus, Hilde Berg fra Oslo håndverks- og industriforening, Katarina Øi Heidem, seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Egil Mongstad i Stiftelsen Byggfag, Tellef Hansen fra DeFacto kunnskapssenter og Hans O. Felix, tidligere leder i EL og IT Forbundet.</p>

Vant varslerpris: – Gjort en viktig jobb for seg selv og sine kollegaer, men også for hele det norske samfunnet

Varslings- og ytringsfrihetsprisen Stockmanns Hammer ble onsdag delt ut til elektriker Kristine J. Wendt og bygningsarbeider Adam Chylinski. Wendt og hennes nye sjef sier varslingen har ført til positive endringer i bedriften.

– Jeg ser på prisen som en bekreftelse på at jeg gjør noe riktig, og bidrar til noe mer enn meg selv. Det er viktig å synliggjøre hva som skjer i bransjen, og denne prisen bidrar til å løfte det arbeidet, sier elektriker Kristine Wendt (28) til Byggeindustrien.

Flere titalls personer møtte opp i Håndverkersalen i Oslo Håndverks- og Industriforening sine lokaler da hun onsdag ettermiddag mottok prisen.

Bygningsarbeider Adam Chylinski bor i Polen, og på grunn av karantenereglene kunne han ikke møte opp personlig på prisutdelingen. I en videomelding takket han de som står bak prisen for å oppmuntre arbeidere til å varsle mot urettferdighet.

– Jeg håper prisen kan være en beskjed til andre som er redde for å ta opp kampen. Be om hjelp. Varselet vil komme i hendene til flotte folk som kan hjelpe dere, sier han.

– Avhengige av varslere

I sin begrunnelse for utdelingen skriver juryen at Wendt og Chylinski kan sies å representere to ytterpunkter i byggebransjen.

«Wendt jobber i det store og anerkjente firma Caverion, mens Chylinski jobbet i bemanningsselskapet Fagarbeideren AS, hvor ledelsen opererer delvis på den andre siden av lovens grenser. Wendt ble kraftig motarbeidet av ledelsen i Caverion når hun varslet om grove brudd på arbeidsbestemmelsene. Chylinski opplevde etter flere måneders arbeid å bli oppsagt og forsøkt sendt hjem til Bulgaria uten lønn. Begge viste stort mot og handlekraft når de varslet om forholdene hos sine arbeidsgivere. For dette tildeles de prisen for 2019», skriver de.

LO-rådgiver og jurymedlem Jonas Bals sier de to vinnerne har vist stort mot.

De har varslet om sterkt kritikkverdige forhold på sine arbeidsplasser. Gjennom det har de ikke bare gjort en viktig jobb for seg selv og sine kollegaer, men for hele det norske samfunnet. Vi er avhengige av arbeidsfolk som sier ifra, helst har fagforeningene i ryggen, og som blir lyttet til når de snakker, sier han til Byggeindustrien.

Får ros av sjefen

Det var i 2018 og starten av 2019 Wendt varslet om arbeidsgiverens innleiepraksis på byggeplassen til det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Rune Porsholt, avdelingsleder elektro i Caverions avdeling Oslo Large Projects, var også til stede under utdelingen.

Han er Wendts nærmeste leder, og roser henne for innsatsen.

Jeg respekterer det arbeidet Kristine gjør. Hun har et enormt engasjement, som jeg setter stor pris på, sier han.

Porsholt startet i Caverion etter hendelsene Wendt varslet om, og sier han ikke kjenner igjen bedriften i beskrivelsene som omtales av juryen.

– Det er ikke der vi er i dag. Jeg har ikke sett noen spor av det. Det har vært mange lederskifter i Caverion, og de lederne jeg har rundt meg i dag tenker ikke sånn, sier han.

Porsholt sier han har et godt samarbeid med Wendt og El- og IT-forforbundet, hvor hun er engasjert.

– Jeg ser utelukkende fremover. Det handler om å stole på hverandre, og der syntes jeg vi har kommet langt i den tiden jeg har vært i bedriften. Jeg syntes vi får til mye godt sammen, sier han.

– Rutinene har endret seg

Wendt og Porsholt sier at bedriften har endret praksis i etterkant av varslingssaken, og at de jobber hardt for at tilsvarende ikke skal skje igjen.

– Det har skjedd en bevisstgjøring og innsats for å være mer på banen. Vi har også en HMS-avdeling i konsernet som er på, og følger opp innleie og arbeidsvilkår. Det er mange som jobber for å bedre forholdene, sier Wendt.

– Rutinene har endret seg. Vi har drøftelsesmøter før innleie, overtid eller lignende skjer. I tillegg kan vi være åpne med hverandre. Selv om vi jobber på et prosjekt under tidspress, har vi tid til å tenke og snakke sammen. I perioden med mye innleie klarte vi ikke alltid å fokusere sammen, legger hun til. 

– Hvordan opplever du å jobbe i Caverion nå?

– Nå er det bra. Jeg har spennende arbeidsoppgaver, og er motivert til å jobbe videre.

– Kunne det du vinner prisen for skjedd i bedriften i dag?

Nei, ikke i dag.

Stockmanns Hammer ble opprettet av Stiftelsen Byggfag i 2005, og har som mål å styrke ytringsfriheten i norsk arbeidsliv. Prisen er en forgylt hammer, 25.000 kroner og et diplom.