Heidi Finstad

Innlegg: Leverandørene har ikke robusthet til å være bank

BAE-næringen er en kompleks verdikjede med mange ledd og aktører. Alt fra leverandører, treindustri, arkitekter/rådgivere, entreprenører/håndverkere, utbyggere, byggherrer, boligprodusenter, eiendomsforvaltere, eiere av yrkesbygg, grossister, og butikker. I en kjede er alle ledd like viktige. 

Heidi Finstad

Administrerende direktør
Treindustrien

En samlet bygg-, anlegg- og eiendom næring leverte 22. mars et forslag til krisepakke for å berge arbeidsplasser i alle deler av landet. Sektoren kan også ha en økonomisk stabiliserende rolle med de riktige tiltak.

Likviditetssituasjonen er nå prekær for å holde mannskap og produksjon i gang og sikre leveringsevnen av varer. Valutasituasjon medfører økte kostander, knyttet til råvarer, transport og endret logistikk. Kostnader i euro og inntekter i kroner gir store tap i øyeblikket. Det er ikke tatt høyde for de unormale valutasvingningene man står overfor. Tiltak knyttet til smittevern og omlegging av driften gir ekstra kostander. Den pressede likviditeten forverres dag for dag.

Industrien, altså byggevareprodusentene, er i den tid av på året hvor likviditet er lavest. Salget er lavt og det bygges lager før sesongstart etter påske. I inngåtte avtaler mellom aktører gjelder gjerne lange kredittider, på alt fra 60 til 90 og opp mot 120 dager. Industrileddet mangler robusthet, og når krisen nå er et faktum blir situasjonen prekær. Dette får konsekvenser for hele BAE-sektoren.

I forslag til krisepakke som en samlet BAE-sektor har lagt frem heter det: " En samlet BAE-næring står klar til å bidra til dugnaden om å sikre norske arbeidsplasser og holde hjulene i gang"

Det pekes på at det er kritisk med en balansert risikoprofil og at betalingsstrømmene opprettholdes. En samlet BAE-sektor krever at myndighetene tar sitt ansvar i dette arbeidet. Et av tiltakene som foreslås for å håndtere den akutte krisen er maks kredittid på 30 dager. I forslag til krisepakke

fremheves det at bankenes rolle må brukes aktivt slik at virkemidler ivaretar næringslivets behov.

Industrien strever med kapitalbinding som hemmer tilgang på blant annet råvarer. I krisepakken foreslås det å innføre tiltak som regulerer lengden på kredittid til maks 30 dager. Hensikten er å medvirke til robusthet i ledd i verdikjeden for å unngå kollaps.

Mange leverandører har nå mottatt brev fra byggevarekjeder som krever økte kredittider på toppen av lange kreditt tider i utgangspunktet. Dette forsterker krisen.

Kommunal og - moderniseringsminister Nikolai Astrup uttaler nå at Statsbygg skal betaler regninger før de forfaller. Han oppfordre alle andre bedrifter som er i stand til det, til å gjennomføre samme praksis. Det hjelper imidlertid lite om dette kun håndteres i en del av verdikjeden, og ikke videre nedover til produsentleddet. Leverandørene kan ikke være bank for andre ledd lenger frem i verdikjeden som krever lange kredittider. Når regjeringen nå griper inn gjennom Statsbygg løfter de kredittregulering som tema. Det forsterker ansvaret for også å bidra til forsvarlig kreditt håndtering øvrige ledd i verdikjeden og i hele byggenæringen.