Skal du hit de nærmermeste ukene, kan omkjøringsveien bli lang. Foto: Kari Hermandrud, Innlandet fylkeskommune.

Lang omkjøringsvei for å komme til Helvete

Innlandet fylkeskommune melder at fylkesvei 255 stenges i Espedalen to kilometer sør for den kjente turistattraksjonen Helvete. Årsaken er at det nå viser seg at et rassikringsprosjekt i området ikke kan gjennomføres uten at veien stenges.

Innlandet fylkeskommune skriver på sin internettside at arbeidet med rassikring ved Ellanhuslia begynte i januar og vil pågå fram til i sommer. Dette området ligger i Øvre Svatsum i Gausdal kommune. Fylkeskommunen hadde håpet å kunne gjennomføre veiarbeidet uten å stenge veien, men nå viser det seg at dette ikke er mulig.

Ustabile løsmasser i fjellsiden

– Løsmassene i fjellsida over veien er ustabile. Av hensyn til sikkerheten må vi derfor stenge en strekning på cirka en kilometer, uttaler byggeleder Lene Baastad i Innlandet fylkeskommune på fylkeskommunen sin internettside.

Det jobbes med rassikring langs fylkesvei 255 i Øvre Svatsum i Gausdal kommune. Foto: Hans Hindklev

Byggherren har hatt geolog til å vurdere sikkerheten i forbindelse med anleggsarbeidet, men det viser seg nå at det ikke er mulig å ha trafikk på veien mens den mest krevende delen av arbeidet blir utført.

Voldsom omkjøringvei

Det betyr en ganske lang omkjøringsvei, spesielt for trafikanter som vanligvis kjører fylkesvei 255 sørfra for å komme til Espedalen. Omkjøringsveien nå blir nå E6 til Vinstra og videre på fylkesvei 255 til Skåbu.

Fylkesvei 255 blir stengt litt sør for Helvete fra mandag 9. mars og trolig ut mars måned. Veien vil være stengt fra mandag morgen klokka 07.30 til lørdag kveld klokka 19. Fra lørdag kveld til mandag morgen er veien åpen.

Dette kan likevel medføre en lang omkjøringsvei, spesielt for hytteturister i området som vanligvis kjører fylkesvei 255 gjennom Vestre Gausdal. Trafikanter som kommer fra sør må kjøre E6 til Vinstra og videre på fylkesvei 255 om Skåbu. Trafikanter som kommer nordfra og skal til denne delen av Espedalen må kjøre E6 til Tretten og videre på fylkesvei 254 til Segalstad bru, opplyser Innlandet fylkeskommune.

Illustrasjon: Google maps

Hvis du befinner deg i Øvre Svatsum og har tenkt deg til Espesdalen, en tur som vanligvis tar ti minutter, bør du smøre deg en god matpakke. Da må du kjøre fylkesvei 255 til Segalstad Bru, fylkesvei 254 til Tretten, kjøre videre på E6 til Vinstra, før du igjen legger ut på fylkesvei 255 fra Vinstra mot Skåbu og videre til Espedalen. Det kan fort ta et par timer. Noen kroner i bompenger må man også regne med, og man må kjøre fra Vinstra til Skåbu gjennom det som tidligere har blitt omtalt som «Norges farligste vei», men som nå har blitt betraktelig forbedret.


– Vi blir litt innelåst

Selve turistattraksjonen Helvete åpner imidlertid ikke før i mai, men Strand Fjellstue i Espedalen er en av turistbedriftene som blir svært hardt rammet av den lange omkjøringsveien.

Tom Sukkestad ved Strand Fjellstue opplyser til avisa GD (sak åpen for abonnenter) at fjellstua må stenge seks dager i uka ut mars måned.

– Vi blir litt innelåst oppi her. Det er vanskelig nok å komme seg opp i Espedalen til vanlig. Det blir litt styr med gjester og slik, og vi har allerede fått en avmelding. Det er litt kjelkete å drive butikk oppi her. Det er ikke superheldig, sier han til GD.

Dette er ikke første gang man sliter med utfordrende veier i Gausdal: