Administrerende direktør i UCO, Jostein Stormo (fra venstre), daglig leder Jon Hesthag i Holte Industri og elektrosjef Rune Lie i UCO.Testriggen hos UCO har vært i drift i nesten ett år.Opp til seks sammenkoblede brakketak kan levere strøm til ett styreskap.Solcellepanelene festes med lås på de spesiallagde rammene.Rammene er designet for lett innheising og festing.UCO Powerrigg er designet for enkel lagring og lasting separat fra brakkeriggene for at brakkene ikke skal overstige standardhøyden under transport.Testriggen hos UCO har vært i drift i nesten ett år.Testriggen hos UCO har vært i drift i nesten ett år.Testriggen hos UCO har vært i drift i nesten ett år.UCO Powerrigg er designet for enkel lagring og lasting separat fra brakkeriggene for at brakkene ikke skal overstige standardhøyden under transport.

UCO og Holte klare med solcellebrakker

Utleiecompagniet har i samarbeid med Holte Industri utviklet UCO Powerrigg, et splitter nytt system for å produsere solenergi på brakkeriggen.

I 2018 leverte UCO solcelleløsninger til Powerhouse-utbyggingen i Trondheim. Allerede da lekte de med tanken om å lansere UCO Powerrigg. Faksimile

I 2018 var utleie- og serviceleverandøren, UCO, leverandør av provisorisk strøm på Skanska-prosjektet Powerhouse på Brattørkaia i Trondheim. Sammen med Skanska utviklet de en løsning for å koble det permanente solcelleanlegget sammen med byggestrøm. Samarbeidet var temmelig unikt, men matchet godt med UCOs ambisjoner rundt miljøvennlige leveranser.

Powerhouse-oppdraget utgjorde også starten på et nytt prosjekt, men denne gangen på utleiebedriftens eget initiativ.

– Initiativet til prosjektet og navnet Powerrigg er vårt. Derfor tør vi også å kalle det UCO Powerrigg, slår administrerende direktør i UCO, Jostein Stormo, fast.

– Arbeidet på Powerhouse ga oss et push, og det ga oss kunnskapen og læring ettersom vi fikk være med og se suksessfaktorene rundt prosjektet, fortsetter han.

Helt ramme ideer

Stormo understreker dog at samarbeidspartner Holte Industri har vært en stor og helt nødvendig brikke i puslespillet, og forteller at solcelleriggen ikke ville vært mulig å utvikle alene.

Daglig leder Jon Hesthag i Holte Industri bekrefter at solcelleriggen har vært et prioritert prosjekt som de har stor tro på i bedriften.

– Vi har lagt oss i selen, og vi har brukt både energi og penger på å utvikle dette konseptet. Vi har tro på dette produktet, sier Hesthag.

UCO Powerrigg består av et modulsystem hvor spesialutviklede aluminiumrammer kan lagres, fraktes og heises på plass for festing på toppen av TEK17-brakker. Rammene veier 100 kilo hver, eller 300 kilo med solcellepaneler montert. Powerriggen kommer med et eget styreskap med inverter og en pluggbar tilkobling til byggestrømriggen. En egen programvare for å hente ut sanntidstall og statistikk fra solcelleanlegget følger også med.

Soleklar satsing

Én rigg består av ti solcellepaneler på 280 watt per brakketak. Maksimal årlig strømproduksjonen per modultak ligger på rundt 2.600 kilowattimer. For en toetasjes brakkerigg er det forventede strømforbruket i løpet av et år høyere enn hva som kan produseres på taket, men for enetasjes brakkerigger, regner UCO med å kunne levere brakker som dekker sitt eget energibehov. Overskuddstrøm kan også sendes ut på nettet for å brukes til byggestrøm på prosjektet.

– Det er et supplement til permanent strøm, men for eksempel i et BREEAM-prosjekt vil man kunne score poeng ved å bruke solceller for å få ned energibruken på byggeplassen. Dette kan være med på tippe lasset i et anbud, sier elektrosjef Rune Lie i UCO.

En testrigg har vært i drift utenfor UCOs hovedkontor i Lillestrøm kommune siden april 2019, og nå er utleiebedriften klar til å lansere UCO Powerrigg kommersielt i Norge.

– Vi er klare nå. UCO ønsker å ta en ledende posisjon på miljø, og dette er en viktig del av miljøsatsingen vår. Vi ønsker å investere i produkter og løsninger som starter som krav fra byggherresiden og som våre kunder, entreprenørene, også har kraftig fokus på, sier UCO-sjef Jostein Stormo.