Illustrasjonsfoto.

En av to ønsker solenergi på taket

I en fersk undersøkelse sier en av to nordmenn at de ønsker å bruke taket til å produsere energi fra solen. – Positivt overraskende, sier Andreas Fritzsønn, administrerende direktør i BMI.

Andreas Fritzsønn. Foto: BMI Norge

I en undersøkelse YouGov har gjort mot over 1000 forbrukere på vegne av BMI (tidligere Zanda, Monier og Icopal), sier 55 prosent at de ønsker å benytte taket til å produsere energi fra solen.

– Det er veldig spennende å se at nordmenn i større grad vektlegger miljø og energieffektivitet, og ønsker å bedre utnytte det potensialet de har på taket, sier Fritzsønn i en pressemelding.

– Jeg er positivt overrasket over at så mange ønsker fornybare energikilder i eget hjem. Særlig fordi vi allerede vet at solceller er en kostbar investering som det ofte tar tid å regne hjem. Dette håper vi er et tegn på at nordmenn er villige til å investere i tiltak som er bra for både lommeboken og miljøet.

Økning i støtte til energitiltak

I 2019 fikk 837 boliger støtte til el-produksjon av Enova, en økning på 55 prosent fra 2017. Enova forventer at pågangen til energitiltak som solceller vil fortsette å øke. Dette bekreftes i funnene fra BMIs undersøkelse.

I samme undersøkelse kommer det frem at kun én av ti er bekymret for tilstanden på taket til boenheten. Fritzsønn mener det er grunn til bekymring når bruken av solceller er på vei opp.

– Mange tak i Norge har ikke vært rehabilitert siden 70- og 80-tallet. Det tilsier at mange tak kan være modne for utskifting, selv om taket kanskje ikke ser slitt ut utvendig. Med økende interesse for solceller er det viktig å flagge hvor avgjørende det er at taket holder mål i forkant av installasjonen.

Takrehabilitering før solceller

Han anbefaler derfor boligeiere og hytteeiere som planlegger å investere i solceller tar en grundig gjennomgang av både undertak, yttertak og isolasjon i forkant .

– Det siste skrekkeksempelet vi så var på et låvetak der det var lagt solceller oppå gamle eternittplater. Taket tålte ikke belastningen, og det ble en kostbar og kjedelig affære for gårdbrukeren.

Tilfellet illustrerer hvorfor det lønner seg å ta en rehabilitering av hele taket før man monterer solceller, fordi det er dyrt å rehabilitere taket etter at solcellene er montert.

– Bolig- og byggeier bør være trygg på at taket står støtt, er tett og at det er tilrettelagt for å produsere solenergi. Grundig forarbeid gjør at man ikke trenger å tenke på ny rehabilitering av taket før det har gått mellom 30 til 40 år, forklarer Fritzsønn.