Scandic Voss

Trappa fra inngangen i plan 1 opp til resepsjonsområdet. Foto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFra resepsjonsområdet i hotellet. Foto: Backe BergenDet er etablert en stor restaurant i plan 2. Foto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Petter Abrahamsen/Voss ScandicFoto: Backe Bergen

Voss har over lang tid hatt behov for et nytt hotell for å ta hånd et voksende turist- og konferansemarked, og med nyetableringen Scandic Voss har de ikke bare fått bygdas største hotell, men også det største bygget i hele kommunen.

Fakta

Sted: Voss

Prosjekttype: Hotell

Areal: Cirka 13.000 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 268 millioner kroner

Byggherre: Voss Stasjon Hotell AS (Bane NOR Eiendom/Odfjell Eiendom)

Totalentreprenør: Backe Bergen

Arkitekt/landskapsarkitekt: DARK Arkitekter

Interiørarkitekt: Krook og Kjader/Riss

Rådgivere: RIB, PGL: Smidt & Ingebrigtsen l RIB tremoduler: Kodumaja l RIB betongelementer: Norsk Spennbetong l RIG, RIE, RIV, RIBfy, RIA, RIBr, RIVA: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Totalteknisk entreprenør: Caverion l Levering moduler/utvendig tømmerarbeid: Kodumaja l Grunnentreprenør: Agledal maskin l Peling/spunt: Seabrokers Fundamentering l Betongelementer: Norsk Spennbetong l Mur: Murmester Aastvedt l Innvendig tømrerarbeid: JH Nævdal Bygg l Lås og beslag: Låsservice l Blikkenslager: BOV l Glass/fasade: Malmerk l Maler: Malermester Urdal l Heis: Thyssenkrupp l Rondeller/garasje-
porter: Assa Abloy l Branntetting: Firesafe l Rekkverk: Solneset mekaniske l Parkett: Bo Andren

Torsdag 30. januar kunne Scandic formelt åpne dørene for å ta imot de første overnattingsgjestene på hotellet. Det meldes allerede om godt belegg på det nye hotellet, som er lokalisert rett ved jernbanestasjonen, vegg i vegg med den nye gondolbanen som sto ferdig i fjor. Hotellet ligger dermed midt i sentrum, og midt i kollektivknutepunktet i bygda. I forbindelse med utbyggingen av hotellet er det også etablert et nytt område på forsiden av bygget, der blant annet hovedbussholdeplassen ligger. Det er også i forbindelse med utbyggingen av gondolbanen gjort utbedringsarbeider på selve jernbanestasjonen, slik at det nå er et helt kvartal som står frem i ny drakt. Utbyggingen gjør at besøkende nå kan komme med tog fra Bergen stasjon til Voss, dra innom hotellet og videre ta gondolbanen opp til 820 meter over havet på under to timer.

– I prinsippet kan gjestene nå reise tørrskodd fra stasjonen i Bergen innom hotell og opp på fjellet. Dette er noe vi også har tilrettelagt for, blant annet med egen skistall for oppbevaring av ski på hotellet, forteller prosjektleder Sindre Holm Johannessen i Odfjell Eiendom. Det er Odfjell Eiendom sammen med Bane NOR Eiendom som står bak storinvesteringen på Voss. Dette skjer gjennom det nyopprettede selskapet Voss Stasjon Hotell AS, som de har 50 prosent eierandel i hver.

215 rom

Hotellet er totalt på nesten 13.000 kvadratmeter og går over seks etasjer. Det består av 215 rom, inkludert to suiter, som gir 770 sengeplasser. Det er etablert et parkeringsanlegg i plan 1, som også inneholder tekniske rom og ikke minst en større kurs- og konferansearena. Det største konferanserommet har plass til 350 personer. Dette er en stor satsing som man håper skal kunne trekke til seg mange bedriftskunder som ønsker å benytte Voss som et møte- og konferansested.

Johannessen kan melde at interessen rundt dette konseptet ser lovende ut.

– Interessen rundt hele hotellet er stor. Vi har ønsket å bygge ut Scandic Voss som et sted for turister, gjennom alle årstider, som ønsker å besøke både fjord og fjell, og ikke minst skituristene, men dette skal også være et sted som skal trekke til seg et bredt møte- og konferansepublikum, sier Johannessen.

Plan 2 i hotellet, som ligger på perrongnivå, inneholder blant annet restaurant, kjøkken, konferansesal, skistall, administrasjonslokaler og ikke minst resepsjonen. Deretter er det fire etasjer med rom, mens det på toppen befinner seg tekniske rom. I sjette etasje har de også etablert en stor badstu med en egen terrasse, samt et treningsrom.

Ved siden av besøkende håper Johannessen at hotellet også skal bli et sentralt møtested for innbyggerne på Voss.

– Vi har ønsket å bygge opp et bredt restaurant- og bartilbud, blant annet gjennom Haik Grill & Bar med plass til 150 spisegjester, som vil kunne trekke til seg det lokale publikummet, både om sommeren og vinteren. Ikke minst tror vi at den store uteterrassen på plan 2 kan bli et populært møtested, sier Johannessen, som peker på at interessen fra lokalmiljøet har vært stor.

– Mange har allerede begynt å ta i bruk fasilitetene, og at interessen er stor så vi ikke minst da vi kunne invitere til åpen dag. Da strømmet det til med folk, sier Johannessen.

Modulbygg

Totalentreprisen for byggingen av hotellet gikk til Backe Bergen AS, som også satte opp gondolbanen vegg i vegg. De har dermed hatt flere store prosjekter i området.

Kontraktsummen for hotellet var på 268 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift.

Det er nå bare rundt halvannet år siden man tok det første spadetaket på utbyggingen på den trange tomten, så det har vært en stram fremdriftsplan. Noe av årsaken til den korte byggetiden har bakgrunn i at man valgte å gå for en utbygging basert på moduler.

– Hotellet var i utgangspunktet planlagt på vanlig måte som et plassbygd prosjekt. Etter hvert fant man ut at dette ga en kostnadsramme som ble for høy. Dermed ble det foreslått å gå for en modulløsning. Med denne byggemetoden klarte vi å levere et tilbud som kunne realiseres, forteller prosjektleder Bjørnar Tomassen i Backe Bergen. De fikk dermed jobben, og kom i mål med prosjektet på en god måte.

– Det har utvilsomt vært en stram fremdriftsplan, men den største utfordringen har nok vært logistikken på byggeplassen. Vi ligger midt i et trafikknutepunkt med jernbanen så og si på byggetomten og en sterkt trafikkert vei like i forkant av bygget, med en gondolbane i drift på vestsiden. Det har dermed ikke vært mye plass å boltre seg på, men det har løst seg gjennom god planlegging. Ikke minst har modulleverandøren Kodumaja gjort en god jobb med logistikken rundt leveransen og monteringen av modulene, sier Tomassen.

I plan 1 av bygget er det benyttet både plasstøpt betong og noen betongelementer, mens resten av bygget i hovedsak er satt opp med hjelp av 218 moduler. I tillegg ble det levert trappesjakter som kom som fem ferdige limtre-moduler.

Tomassen forteller at Backe Entreprenør tidligere har bygget med moduler, men ikke i så stor skala, og ikke på Vestlandet.

– Det å bygge et så stort hotell med moduler har både vært spennende og lærerikt, og vi tar helt klart med oss mange nyttige erfaringer herfra, sier Tomassen.

På fasadene er det benyttet brent malmfuru, vanlig malmfuru og jernvitolbehandlet malmfuru, mens saltaket er båndtekket.

Formgitt av DARK Arkitekter

Det nye hotellet har fått mye skryt for sitt utseende, og det er DARK Arkitekter som står bak utformingen av bygget.

– Tanken bak designet tar utgangspunkt i et ønske om å la været på Voss sette sitt preg på det nye hotellet. Derfor valgte vi fasader i treverk slik at sola, regnet og snøvær kan være med å gi bygget identitet. Man skal kunne se at vintrene er kalde, at sola steker om sommeren og at regnet tidvis høljer ned, kun ved å kikke på fasaden, sier arkitekt Erik Ege i DARK Arkitekter.

Hotellet er også inspirert av byggeskikken fra bygda det ligger i.

– På Voss har man noen ikoniske bygg som for eksempel Vangskyrkja. Oppe i åssidene kan man se små stabbur i lafta tømmer med en base av stein. Begge disse byggene lot vi oss inspirere av. Det mørke treverket på spiret til Vangskyrkja og det sølvgrå tømmeret på stabburet kan man finne igjen på det nye hotellet, som en videreføring av identiteten til Voss. Bygda fornyer seg, men glemmer ikke historien sin, legger Ege til.

Bygget er delt opp ulike deler med variasjon i fasaden for å ligne på flere «hus».

– Korridorer i glass binder hotellet sammen, men gjør også at man kan se gjennom bygget. Grepet ivaretar siktlinjer og gjør hotellet blir mindre prangende, sier arkitekten.

Han er veldig godt fornøyd med resultatet.

– Vi syntes vi klarte å fange elementer som er typiske for Voss i det nye hotellet på en måte som er moderne, men som også tar hensyn til historien, påpeker Ege.

God prosess

Både Johannessen og Tomassen skryter av samarbeidet på prosjektet.

– Vi har fått et sluttprodukt vi meget godt fornøyde med, og selve byggeprosessen har også gått helt etter planen. Dette kommer med bakgrunn i et tett og godt samarbeid, sier Johannessen.

– Byggherren har gjort en veldig god jobb, og som vi har samarbeidet godt med. Vi har et bygg som alle er forøyde med. Det er hyggelig å komme i mål på en god måte til riktig tid, legger Tomassen til.


Flere prosjekter