Spennende strukturendringer på gang

Vi har den senere tiden sett mange spennende strukturendringer innen flere ulike selskaper og selskapskonstellasjoner i den omfattende byggenæringen. Den store nyheten torsdag var at Mestergruppen tar et nytt stort jafs innen boligsegmentet - gjennom oppkjøpet av Nordbohus.

Dette er en stor transaksjon i byggenæringen. Nordbohus er med sine 44 forhandlere blant de største boligbyggerne – og var i fjor Norges tredje største boligbyggere med 1.178 igangsatte enheter. Mestergruppen vokser dermed ytterligere. Fra før har de en lang rekke selskaper og merkevarer i sin fold – og blant boligbyggerne de har på plass i sin organisasjon finner vi blant annet Mesterhus, Systemhus og Blink Hus.

Mestergruppen er en gruppering som har vokst med ekspressfart de senere årene. Etter at Ferd kom inn og satset i den norske byggenæringen, har de virkelig bitt fra seg i markedet. De har nå en samlet omsetning på rundt 12 milliarder kroner – og er dermed en gigant innen bygg og anlegg. De har lagt på seg med mange milliarder kroner gjennom en rekke ulike oppkjøp – men opplever også organisk vekst. Optimera har opplevd en tilsvarende vekst på sin side – og disse to grupperingene begynner nå å få en betydelig markedsandel innen sine segmenter.

Men vi har den senere tiden også sett flere ulike transaksjoner innen næringen.

Torsdag ble det også kjent at INKO Invest kjøper 40 prosent av aksjene i Risa gruppen, og for første gang kommer det eksterne investorer inn på eiersiden hos maskinentreprenøren.

Det er heller ikke lege siden Veidekke gjorde det kjent at de jobber med en utskillelse eller salg av eiendomsvirksomheten – noe Kruse Smith nå også vurderer. I november kom det frem at Selvaag Bolig selger store deler av selskapets tomtebank til Urban Property og i forrige uke solgte Urbanium virksomheten til svenske Bonava – som i sin tid ble skilt ut fra NCC.

Det skjer dermed mye spennende i den norske byggenæringen for tiden – og det er selvsagt ikke tilfeldig at vi ser mange hendelser mot slutten av året.

Det vil heller ikke overraske om vi får oppleve flere transaksjoner blant næringens aktører før vi kan skrive 2020.