Konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød (nummer to fra venstre), ønsker å utfordre regelverket for å åpne opp for mer gjenbruk og nye miljøvennlige materialer. Her sammen i regjeringskvartalet sammen lederne i AF Gruppen, Statsbygg og Veidekke, Morten Grongstad, Harald V. Nikolaisen og Jimmy Bengtsson.

Skanska-topp vil utfordre regelverket for å hente ut miljøgevinster

Skanska Norges konsernsjef Ståle Rød mener regler og forskrifter må justeres dersom entreprenørene skal klare å hente ut full klimagevinst i bygg- og anleggsprosjekter.

Ombruk og gjenbruk er blitt «buzz-ord» i byggenæringen, men å få det til i praksis ute i byggeprosjektene kan være lettere sagt enn gjort.

Nylig ble Skanska sammen med AF Gruppen og Veidekke valgt ut som entreprenører til de første store entreprisekontraktene i regjeringskvartalet.

Der var ambisjonene om gjenbruk av eksisterende bygningsmaterialer høye, men Statsbygg vært nødt til å krympe sin ombruksliste kraftig på grunn av at byggematerialene de ønsket å bruke om igjen ikke tilfredsstiller dagens krav til dokumentasjon.

Skanska-sjefen har ikke lagt skjul på at han er glad for at Norge har et regelverk som er strengt og som trekker byggenæringen i en mer miljøriktig retning.

Samtidig mener han det samme regelverk i noen tilfeller begrenser miljøvennlige prosjekter.

– Vi har forskrifter og standardverk som stiller stadig strengere krav til alt fra lys til ventilasjon. Vi som entreprenører blir bedt om å gjenbruke og ombruke, men problemet er ofte at de bygningsmaterialene som vi blir bedt om å ombruke er bygd etter helt andre standarder enn de som ligger inne i for eksempel TEK17 i dag. Det gir oss utfordringer, sier konsernsjef Ståle Rød i Skanska Norge til Byggeindustrien.

Vil ha nytenking

Rød mener man går glipp av gode, bærekraftige prosjekter uten fleksibilitet.

– Under vår Future Day i Oslo tidligere i høst snakket Mad Arkitekter om et byggeprosjekt i Østerrike der man bygde innovativt med enklere og tradisjonelle byggevarer fra en annen tid. Selv om mange av byggekomponentene i stor grad ikke var i samsvar med dagens løsninger, endte man likevel opp med et godt bygg som etter målinger leverte på de aller viktigste kravene som for eksempel inneklima og miljø, sier Rød.

Et slikt prosjekt ville han gjerne sett i Norge også.

– Jeg tror tiden er moden for å inngå noen kompromiss når det gjelder regler og krav i byggenæringen. Kanskje vi for eksempel kan leve med en bygningsmasse som i noen tilfeller får et TEK10-stempel i stedet for et TEK17-stempel, legger han til.

Utfordrer veinormalen

Skanska-sjefen tror at man også på anleggssiden har mye å hente på miljøsiden gjennom å forenkle og endre reglene for hvordan man bygger veier i Norge.

– Innenfor anlegg i Norge, så mener jeg materialvalg og materialkvaliteter virkelig må utfordres. I dag er det store driverne i anlegg betong, stål og forflytting av stein. Jeg er overbevist om at det er mulig å finne materialer som kan erstatte stål og betong i større grad enn vi får til i dag. Det finnes garantert mange typer komposittmaterialer som kan brukes, men da krever det også at man går inn og ser på standardverket slik at dette er mulig å få til praksis, sier Ståle Rød.