Tore Langen, salgssjef proff i Sigdal (f.v) er stolt av hva de har fått til i samarbeid med gatekunstner, Håkon Andersen. Foto: Malin S. Strandberg.

Sigdals maling blir gatekunst

Sigdal ville installere sin anvendelige container på sin stand under Bygg Reis Deg, men de måtte finne en måte å dekke den stygge baksiden. Slik fikk de ideen om gatekunst, som skal doneres til NRK sin TV-aksjon.

Tore Langen, salgssjef proff i Sigdal forteller om hvordan ideen om gatekunstprosjektet ble til. Han forteller at containeren er et viktig verktøy for proffkundene, og at det var nødvendig å få den med på stand under Bygg Reis Deg. Langen og kollegaene var enig om at de måtte gjøre noe med det visuelle. 

– Alternativet var å lage et seil med et bilde av et kjøkken, men så kom vi på at en gatekunstner, det er mye kulere, sier han til Byggeindustrien.

Da Sigdal ikke ville få bruk for maleriet i etterkant ønsket de å bidra til en god sak. De donerer dermed maleriet til NRKs TV-aksjon, som i år går til CARE og deres arbeid for kvinners rettigheter i utviklingsland.

Håkon Andersen bruker Sigdals miljøvennlige maling under arbeidet med kunstverket. Foto: Malin S. Strandberg


Gjennomtenkt motiv

Slik ble gatekunster Håkon Andersen kontaktet av Sigdal. Andersen syns prosjektet virket spennende, og fikk umiddelbart lyst til å bidra med sitt kunstnertalent.

– Jeg har aldri vært med på noe sånt før, hvor det jeg lager auksjoneres bort i ettertid, sier han.

Vanligvis forsvinner gatekunst under ny maling, og dette er ifølge Andersen litt av sjarmen med kunstformen. Likevel syns han det er fint å forevige et maleri i denne sammenhengen. Motivet er nøye gjennomtenkt.

– Jeg ville at maleriet skulle ha en link til Sigdal, og til CARE. 

Han forteller at maleriet er inspirert av farger og blomster fra den regionen av verden CARE jobber mot. Dessuten er Sigdals overordnede tema for standen «Sigdal setter farge på Norge». Med dette som utgangspunkt har Andersen kommet frem til sitt motiv, som pryder containeren ved Sigdals stand.

Nytt malingsanlegg

Langen forteller at Sigdal er godt i gang med å tilpasse seg det bærekraftige markedet. Dette må også Andersen gjøre idet han setter preg på Sigdals stand. Han maler derfor med vannbasert maling og spraybokser under Bygg Reis Deg.

– Det er første gang for Andersen, og også eneste mulighet for at vi kan gjøre dette inne. Hvis vi ikke hadde hatt vannbasert maling hadde vi ikke fått lov av Norges varemesse til å gjennomføre dette, så han bruker miljøvennlig maling, som Sigdal gjør, forteller Langen.

Sigdal er i ferd med å installere et helt nytt malingsanlegg på sin fabrikk i Eggedal, og er fra februar klare med et bredt spekter maling som er svanemerket.

Langen håper noen byr på maleriet som blir til under Bygg Reis Deg.

 – Jeg sa til JM Norge at de burde ha maleriet i kantina deres, så tanken er å få dem til å begynne og by, avslutter han med et smil.

Motivet Håkon Andersen maler er nøye gjennomtenkt. Foto: Malin S. Strandberg.