Verdt å følge med på arkitektene

Denne uken la Arkitektbedriftene frem sine tall rundt konjunkturutviklingen i arkitektbransjen. Selv om arkitektene fortsatt forventer et stabilt høyt nivå i vår nærmeste fremtid, er optimismen i ferd med å stilne litt.

Ettersom arkitektene i stor grad representerer førsteleddet i verdikjeden i byggenæringen vil deres aktivitetsnivå være en meget god pekepinn på aktivitetsnivået i hele byggenæringen noe lengre frem i tid.

Arkitektene har over lang tid opplevd meget stor aktivitet, med solid fremtidstro, mange ansettelser og et stabilt høyt forventningsnivå. Det ventes fortsatt gode tider - men de har nå forventninger om at veksten skal avta noe i tiden fremover. I konjunkturbarometeret melder arkitektbedriftene om noe lavere aktivitetsvekst enn hva bedriftene har opplevd så langt - og at ordrereservene er noe lavere enn hva bedriftene selv forventet i begynnelsen av året. Det er også slik at antallet som forventer styrkede ordrereserver om kort tid har gått noe tilbake.

Men det er også viktig å legge merke til at det fortsatt ansettes flere arkitekter enn hva som nedbemannes. Det er dermed helt klart ikke snakk om noen stor nedgang i forventningene – men en mer utflating i veksten. Vi må også huske på at vi ligger på et historisk høyt investeringsnivå – et høyt nivå som har vedvart innen de fleste sektorer over lang tid – så det vil være naturlig med noen svingninger i markedssituasjonen og det totale aktiviteten. Også Prognosesenteret deltok på fremleggelsen av tallene i konjunkturutviklingen, og de kunne peke på at det i Norge i dag er en all-time high når det kommer til bruttoinvesteringer i bygg og anlegg, på omtrent 425 milliarder kroner i året. Senior makroøkonom David Lund i Prognosesenteret påpekte likevel at vi i Norge, som lenge har hatt en oljefyrt vekst godt over det internasjonale nivået, må ta inn over oss en ny virkelighet med utvikling i takt med resten av verden.

I tillegg til et noe usikkert boligmarked, er mye av det som vil bestemme det totale i aktivitetsnivået i byggenæringen fremover være avhengig av hvordan de offentlige investeringene slår ut - både på kort og noe lengre sikt. Kommer det flere store offentlige utbygginger som planlagt, ikke minst innen infrastrukturutbygginger og innen offentlige helsebygg, kan dette være med å bidra til å holde aktivitetsnivået høyt oppe for byggenæringen totalt sett – selvsagt også for arkitektene.