Må bli mye flinkere til å ta vare på byggene vi har

Økonomi og miljøhensyn burde være to gode nok grunner til at vi må bli langt flinkere til å ta vare på byggene som allerede er tatt i bruk rundt om i landet. Slik er det dessverre ikke.

Det skaper mye oppmerksomhet når et nytt bygg blir vedtatt realisert og når de ulike prosjektene står ferdige. Selvsagt er alle fornøyde med å kunne flytte inn i eller på en eller annen måte ta i bruk et nytt, moderne og funksjonelt byggverk - uansett formål. Men det er ikke like stor interesse rundt å gjøre det som skal til for i god nok grad kunne ta vare på disse byggene - og dermed se til at de holder en tilfredsstillende standard over mange år. Generelt har byggene i dag en for kort periode med god nok standard og mange byggverk har en for begrenset levetid  - dette er både dyrt og ikke minst lite miljøvennlig. Altfor få kroner settes av til å ta vare på det som allerede er bygget.

Vi har i dag rundt 4,2 millioner bygg realisert rundt om i landet, både i privat og offentlig eie. Det finnes ikke mange gode oversikter over statusen på de private byggene – men flere rapporter, ikke minst RIFs gjennomgang i «State of the Nation», som første gang ble presentert i 2010 - og som senere er oppdatert flere ganger, gir oss en god pekepinn på statusen for den offentlige byggene. Her er det avdekket vanvittige etterslep - og det er en enorm oppgave å få en god nok standard på alle de offentlige byggene. Dette vil kreve enorme summer og vil medføre et løft vi aldri har sett maken til. Det er nesten en uoverkommelig oppgave. Men vi må å bli langt flinkere til å ta vare på de mange felles eide byggene våre enn hva vi har klart frem til nå - og det er mange bygg som i dag har en altfor dårlig standard til å kunne dekke behovene de skal fylle på en god nok måte. Dette gjør at de er lite effektive for brukerne, dyre å drifte - og vil etter hvert være så dyre å kunne vedlikeholde og rehabilitere at det vil bli billigere heller å bygge nytt i stedet for å ta vare på det som eksisterer.

I den siste oppdaterte versjonen av deler av «State of the Nation», som Byggeindustrien også omtalte i slutten av april, kommer det frem at situasjonen ikke overraskende fortsatt er prekær innen flere områder. VG har nå tatt tak i noen av funnene i rapporten og har kommet med flere oppslag rundt temaet. Tallene viser blant annet at offentlige bygg har behov for 160 milliarder kroner til nødvendig vedlikehold og oppgraderinger. Tidligere har det også kommet frem hvilke omfattende etterslep det er innen våre kommunale veier og fylkesveiene.

Det er enorme summer vi her ser avdekket - og dette temaet burde bli et av de aller viktigste i valgkampen som nå er i oppstartsfasen. Vi frykter likevel at tematikken vil drukne i andre saker - noe vi har sett tidligere. Det å ta vare på våre felles verdier, som disse byggene i stor grad representerer, er helt avgjørende for at det offentlige skal kunne yte gode nok tjenester innen en rekke felter i årene fremover. Vi snakker tross alt her blant annet om skoler, barnehager og sykehjemsplasser - bygg som skal ta vare på det mest sårbare i samfunnet - og som skal bygge opp vår felles fremtid. Klarer vi ikke å skaffe gode nok rammevilkår for de som skal yte tjenestene disse byggene rammer inn - har vi sviktet som samfunn.

Etterslepet er omfattende en rekke steder - men det er likevel også store forskjeller rundt om i landet. Noen er flinkere til å tenke langsiktig enn andre - men i trange kommunale og fylkeskommunale budsjetter er det ofte for lett å kutte i de årlige vedlikeholdskostnadene for å prioritere penger til mer «spennende» saker og utbygginger. Skjer dette over lang nok tid - blir etterslepet for stort - og andre og mer alvorlige grep må gjennomføres - som heller å bygge helt nytt enn å ta vare på det som finnes. Mange er dermed i ferd med å spare seg til fant. Venter man for lenge, blir ekstrakostnadene enorme - og vil innebære et løft mange rett og slett ikke har mulighet til å gjennomføre. I et miljøperspektiv er etterslepet vi ser vokse frem også problematisk. Gamle og dårlige bygg trenger mye energi for å kunne driftes forsvarlig - og om man må bygge nytt i stedet for å vedlikeholde underveis - blir klimaregnskapet meget uheldig.

Under Arendalsuka i august er dette et av mange gode temaer som blir dratt frem - forhåpentligvis vil det være med på å løfte tematikken høyere opp hos politikerne og i folks bevissthet. Det å være så lite opptatt av å ta vare på det vi har bygget opp er rett og slett ikke godt nok.