Illustrasjonsfoto

Rapport: Behov for 160 milliarder kroner til vedlikehold av offentlige bygg

Offentlige bygg har behov for 160 milliarder kroner til nødvendig vedlikehold og oppgraderinger, viser en rapport fra Rådgivende ingeniørers forening (RIF).

Foreningen står bak rapporten hvor tilstanden på fylkeskommunale og kommunale bygg er kartlagt. Alt fra administrasjonsbygg, barnehager og skoler til kulturbygg og pleie- og omsorgsbygg er tatt med. Bygningene oppgis å ha en samlet verdi på 700 milliarder kroner, skriver VG, som omtaler rapporten.

Etterslepet i vedlikeholdet og behovet for nødvendige oppgraderinger på bygningene er beregnet til 160 milliarder kroner av de rådgivende ingeniørene. Behovene er store over hele landet.

– Bygg med dårlig teknisk stand og manglende vedlikehold er utsatt for fuktskader og dårlig ventilasjon. Det skaper grobunn for mugg og kan gjøre folk syke, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

– Jeg synes det høres mye ut, men merker meg at det inkluderer oppgraderinger, og da spørs det jo hva man legger i det, sier styreleder Jan-Egil Clausen i Norsk kommunalteknisk forening til VG.

Ifølge Clausen bruker norske kommuner årlig 35 milliarder kroner på nybygg og oppgraderinger.