Foto: Christian Aarhus

Har oppdatert deler av «State of the nation»

Den neste store oppdateringen av RIFs «State of the nation» kommer i 2020, men for å få frem en oversikt foran årets kommune- og fylkestingsvalg ble enkelte områder fra rapporten i 2015 presentert i oppjustert form foran deltakerne på samlingen «BAE-næringen SAMMEN2020».

Rapporten fra 2015 viste etterslep på over 2000 milliarder innen områdene kommunale bygg, helsebygg, andre statlige bygg, jernbane, lufthavner, riksveier, fylkesveier, kommunale veier, vannforsyningsanlegg, avløpsanlegg, energiproduksjon og energidistribusjon.

I forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget har de nå sett på en justering av områdene vannforsyning, avløpsanlegg, kommunale bygg, fylkesveier og kommunale veier.

- Dette er noe vi ser at velgerne er opptatte av - og det er enorme verdier vi her snakker om og det er viktig å sitte på et godt faktagrunnlag - fakta trumfer det meste, påpeker adm. dir. Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

I sin vurdering av disse sektorene har man gitt en karakter og sett på fremtidsutsiktene.

* På fylkesveier har det ikke vært noen bedring siden vurderingen i 2015 – og tilstanden gis karakter 2 - funksjonaliteten er truet. Fremtidsutsiktene er nedadgående.

* Kommunale veier gis karakter 3, og det skal være en liten bedring, men RIF ser for seg nedadgående fremtidsutsikter.

* Kommunale og fylkeskommunale bygg (denne sektoren representerer 33 millioner kvadratmeter) gis karakteren 3, med nedadgående fremtidsutsikter. Ekspertene har gjort en grundig vurdering av 7,5 av de 33 millioner kvadratmeterne og oppdaget at 70 prosent av disse arealene er over 40 år gamle. Denne andelen er det rimelig å anta gjelder for all bygningsmasse i kommunal eller fylkeskommunal eie, altså de 33 millioner kvadratmeterne.

* Avløpsanleggene gis karakteren 3, opp fra 2 ved forrige rapportering - og de ser for seg en flat fremtidsutvikling.

- Om vi skal komme med noen råd, er det viktig å påpeke at det er dyrt å være fattig og ikke gjøre tilstrekkelig vedlikehold. Vi anbefaler kommunene og fylkeskommunene til å få oversikt over hva de faktisk eier, prioriter hva som skal gjøres og legger planer for arbeidene. Dessuten er det viktig å stille krav til miljøtilpasning og bidra til at Norges klima- og miljømål oppnås – og å sikre og fremme folkehelsen, sier Skudal Hansteen.

Det er RIF og RIFs medlemsfirmaer som gjennomfører og utgir «State of the nation – Norges tilstand».