Rentepåvirkningen

Torsdag besluttet sentralstyret i Norges Bank å øke renten med 0,25 prosentpoeng - noe som gjør at boliglånene blir dyrere. Samtidig som flere andre land beholder renten på rekordlave nivåer samt også vurderer en rentenedsettelse, forventer Norges Bank her hjemme ytterlige en renteøkning i løpet av året.

I utgangspunktet er dette gode nyheter – det vitner om en økonomi i solid fart – uten forventninger om en betydelig brems i markedet i overskuelig fremtid. Selv om dagens rentehevning var helt som alle forventet, ikke minst på grunn av tidligere signaler fra sentralbanksjefen, er det likevel flere som mener at torsdagens renteheving nødvendigvis var helt på sin plass. Det finnes signaler som tyder på at markedet har nådd toppen for denne gang – og at vi ser en utflating – med noe mer usikkerhet i langtidsbildet. Bildet forstyrres selvsagt ytterligere av pågående handelskonflikter mellom store og viktige nasjoner – samt Brexit-spøkelset som henger over Europa.

I byggenæringen er det også signaler om noe roligere tempo enn det har vært, først og fremst innen boligmarkedet. Det er bra fart og balanse i markedet men ikke med en hastighet som vi så for en tid siden. Andre deler av byggsektoren går jevnt over bra – og innen anlegg er det fortsatt et meget høyt trykk – men med noe mer usikkerhet rundt hvilke prosjekter som nå faktisk kommer og når. Uansett vil anleggsmarkedet fortsatt bidra til å holde totalnivået rekordhøyt i lang tid fremover.

Samtidig er fortsatt arbeidsledigheten lav – og det er ingenting som skulle tyde på en bråbrems i markedet.

Torsdagens renteheving derimot vil kunne påvirke boligmarkedet. Vi er fortsatt på et historisk lavt nivå – men renten går nå sakte men sikkert oppover, og det påvirker folk. Mange har aldri opplevd annet en meget lave nivåer – og det finnes for mange som nok har litt for mye i lån i forhold til det de burde. Vi er fortsatt ikke der at det begynner å bli veldig problematisk – men det merkes selvsagt på lommeboken til mange.

Signaler om ytterlige rentehevelser, vil også i seg selv påvirke markedet allerede nå. Et annet moment som vil kunne påvirke boligmarkedet, og folks mulighet til å ta opp lån, er når regjeringens nye gjeldsregler nå slår inn. Dette påvirker hvor mye folk vil kunne få i lån, for her slår forbruksgjelden også inn. Dette vil nok også kunne ha en større innvirkning på markedet enn mange kanskje ser for seg.

Selv om sentralbanksjefen peker på en ytterligere renteheving noen måneder frem i tid, er det også forhold som kan flytte pendelen den andre veien. Det finnes usikkerhet utenfor landets grenser – og vi lever ikke på en isolert øy her hjemme. Det skal derfor bli en spennende rentehøst - og ikke minst kunne se hvordan dette vil påvirke boligmarkedet og næringens totale aktivitet.