Livreddende regler klar for byggeplassen

Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) har utarbeidet egne plakater med et sett livreddende regler knyttet til de største fareområdene på bygge- og anleggsplassen.

Reglene er illustrert i plakatformat som arbeidsgiver kan henge opp på arbeidsplassen som en livsviktig påminnelse.

Plakatene finnes på norsk, engelsk og polsk og kan lastes ned her: https://sfsba.no/verktoy/livreddende-regler/

Livredderne er utviklet av representanter fra entreprenører på Sørlandet og underentreprenører har også blitt involvert.

Reglene gjelder de største fareområdene som regnes som:

  • Konflikt menneske – maskin
  • Fall fra høyde
  • Fallende gjenstander
  • Kontakt med elektrisk spenning
  • Konstruksjonssvikt
  • Eksplosjon

– Vi har jobbet i arbeidsgrupper og benyttet metoder hvor alle må bidra, sier Wenche-Elin Kråkenes, HMSK-/HR leder hos PK Entreprenør.

- Tilbakemeldinger fra de involverte har vært svært positive; en arena for erfaringsutveksling rundt HMS arbeid virker å ha vært etterlengtet. Vi har hatt gode og nyttige diskusjoner rundt felles utfordringer i bransjen som danner grunnlag for videre samarbeid. Etablering av Livreddere har vært en lærerik og inspirerende reise, vi er stolte av resultatet og håper de blir tatt i bruk, bidrar til en felles HMS standard/kultur på norske byggeplasser og sist, men ikke minst, er med på å redusere alvorlige hendelser, legger hun til.

Hilde Waage, som er HMS sjef hos Kruse Smith Entreprenør og påtroppende leder av EBA Agder sier at HMS Forum EBA Agder har vært en flott og givende samarbeidsarena for alle medlemsbedriftene våre i Agder.

- Metoden vi har benyttet med arbeidsgrupper har vært effektiv og samlende. Nå har vi fått noen felles spilleregler, livreddende regler, som vi deler med hele bransjen. Det er vi både stolte og glade for, sier Waage.

SfS BA er glade for at de har fått materiellet, og kan bidra til å dele de livreddende reglene med hele næringen. De livreddende reglene danner grunnlag for det felles grunnleggende sikkerhetskurset SfS BA utvikler sammen med flere av de store entreprenørene og EBA, og som vil være klart i løpet av høsten.