Deltagere på sluttseminaret. 

Arrangerte internasjonalt sluttseminar om alkalireaksjoner i betong

Nylig ble det gjennomført et internasjonalt sluttseminar som oppsummerte de mange og viktige forskningsaktivitetene som er gjennomført siden prosjektstart i 2014 på SINTEF/NTNU rundt prosjektet «Alkalireksjoner i betong – Konsept for pålitelig funksjonsprøving».

Prosjektet har vært et «Kompetanseprosjekt for næringslivet» (KPN), finansiert av Forskningsrådet, sammen med industripartnerne Norcem, NorStone, Norsk Hydro, Axion (importør av Stalite) og Norsk Stein. FoU-partnere har vært Statens vegvesen, NTNU, to universiteter i Canada og én forskningsinstitusjon i Portugal. Prosjektet har vært ledet av initiativtaker dr. Jan Lindgård ved SINTEF.

En sentral del av prosjektet har vært å kalibrere akselererte laboratorieresultater fra funksjonsprøvning opp mot virkelig oppførsel i felt, både via etablerte feltstasjoner (Trondheim og Lisboa) og mot konstruksjoner (bruer og dammer).

– Dette er viktig for å kunne bruke alkalireaktive tilslagsressurser i betong, og fremdeles bygge bestandige betongkonstruksjoner. Prosjektet har dratt stor nytte av det tette samarbeidet med de to verdensledende canadiske professorene, prof. Fournier og prof. Thomas, sier Børge Johannes Wigum i HeidelbergCement Northern Europe

Det har også vært et nært samarbeid med andre ledende internasjonale forskere, blant annet via flere felles aktiviteter med en teknisk komite i RILEM, som ledes fra Norge, og som jobber med de samme utfordringene.

KPN-prosjektet har gitt viktig input til RILEM, og har vært en "katalysator" for det internasjonale samarbeidet innenfor RILEM-komitéen. På sluttseminaret fremhevet leder av styringskomitéen, dr. Terje F. Rønning, fra HeidelbergCement Northern Europe, betydningen av FoU-prosjektet for styrking av prinsippene brukt i norsk metode for dokumentasjon av kombinasjon av sement (bindemidler) og tilslag. Dette har også gitt seg utslag via etablering av en formell prosedyre som ventes utgitt som en såkalt RILEM-anbefaling om kort tid. Terje Rønning konkluderte med at prosjektet har vært svært vellykket både innholdsmessig og internasjonalt som en del av forskernettverket og for industri/brukere.

Til tross for omfattende FoU-aktiviteter vedrørende alkalireaksjoner nasjonalt og internasjonalt over flere tiår var konklusjonen fra den avsluttende paneldebatten at det fremdeles er flere deltema som er viktige å forske nærmere på framover. Et av disse er spørsmålene om ulike tilslagstyper kan lekke ut alkalier til betongen og dermed bidra til alkalireaksjoner i det lange løp. Videre er det spesielt viktig å utvikle pålitelige felt-, lab- og beregningsmetoder (inkludert modeller) for å ta vare på de mange tusen konstruksjonene, spesielt bruer og dammer, som har utviklet til dels omfattende skader forårsaket av alkalireaksjoner. Flere av prosjektpartnerne var også med på en ny KPN-søknad om denne tematikken som nesten kom gjennom nåløyet til Forskningsrådet ved tildelingen av nye KPN-prosjekter i januar i år. Noen aktiviteter vil også bli inkludert i en SFI-søknad fra NTNU/SINTEF som er planlagt innsendt til høsten.