Deltagere på sluttseminaret.

Arrangerte internasjonalt sluttseminar om alkalireaksjoner i betong

Nylig ble det gjennomført et internasjonalt sluttseminar som oppsummerte de mange og viktige forskningsaktivitetene som er gjennomført siden prosjektstart i 2014 på SINTEF/NTNU rundt prosjektet «Alkalireksjoner i betong – Konsept for pålitelig funksjonsprøving».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Prosjektet har vært et «Kompetanseprosjekt for næringslivet» (KPN), finansiert av Forskningsrådet, sammen med industripartnerne Norcem, NorStone, Norsk Hydro, Axion (importør av Stalite) og Norsk Stein. FoU-partnere har vært Statens vegvesen, NTNU, to universiteter i Canada og én forskningsinstitusjon i Portugal. Prosjektet har vært ledet av initiativtaker dr. Jan Lindgård ved SINTEF.

En sentral del av prosjektet har vært å kalibrere akselererte laboratorieresultater fra funksjonsprøvning opp mot virkelig oppførsel i felt, både via etablerte feltstasjoner (Trondheim og Lisboa) og mot konstruksjoner (bruer og dammer).

– Dette er viktig for å kunne bruke alkalireaktive tilslagsressurser i betong, og fremdeles bygge bestandige betongkonstruksjoner. Prosjektet har dratt stor nytte av det tette samarbeidet med de to verdensledende canadiske professorene, prof. Fournier og prof. Thomas, sier Børge Johannes Wigum i HeidelbergCement Northern Europe

Det har også vært et nært samarbeid med andre ledende internasjonale forskere, blant annet via flere felles aktiviteter med en teknisk komite i RILEM, som ledes fra Norge, og som jobber med de samme utfordringene.

KPN-prosjektet har gitt viktig input til RILEM, og har vært en "katalysator" for det internasjonale samarbeidet innenfor RILEM-komitéen. På sluttseminaret fremhevet leder av styringskomitéen, dr. Terje F. Rønning, fra HeidelbergCement Northern Europe, betydningen av FoU-prosjektet for styrking av prinsippene brukt i norsk metode for dokumentasjon av kombinasjon av sement (bindemidler) og tilslag. Dette har også gitt seg utslag via etablering av en formell prosedyre som ventes utgitt som en såkalt RILEM-anbefaling om kort tid. Terje Rønning konkluderte med at prosjektet har vært svært vellykket både innholdsmessig og internasjonalt som en del av forskernettverket og for industri/brukere.

Til tross for omfattende FoU-aktiviteter vedrørende alkalireaksjoner nasjonalt og internasjonalt over flere tiår var konklusjonen fra den avsluttende paneldebatten at det fremdeles er flere deltema som er viktige å forske nærmere på framover. Et av disse er spørsmålene om ulike tilslagstyper kan lekke ut alkalier til betongen og dermed bidra til alkalireaksjoner i det lange løp. Videre er det spesielt viktig å utvikle pålitelige felt-, lab- og beregningsmetoder (inkludert modeller) for å ta vare på de mange tusen konstruksjonene, spesielt bruer og dammer, som har utviklet til dels omfattende skader forårsaket av alkalireaksjoner. Flere av prosjektpartnerne var også med på en ny KPN-søknad om denne tematikken som nesten kom gjennom nåløyet til Forskningsrådet ved tildelingen av nye KPN-prosjekter i januar i år. Noen aktiviteter vil også bli inkludert i en SFI-søknad fra NTNU/SINTEF som er planlagt innsendt til høsten.

Powered by Labrador CMS