Guro Hauge, fagansvarlig bygg og materialer i ZERO

Hva kan byggenæringen gjøre for ungdommen?

Ungdommen etterspør handlekraft. De er avhengige av byggenæringen.

Artikkelforfatteren

Guro Hauge er fagansvarlig bygg og materialer i ZERO.

22. mars streiket 40.000 ungdommer landet rundt for klimaet. Fremtidens generasjon er lei og utålmodige, og budskapet deres til beslutningstakerne er krystallklart; de ønsker konkrete klimahandlinger og utslippskutt.

Ikke i morgen. Men her og nå!

– Jeg vil at dere skal få panikk, og handle som om huset vi bor i står i brann, for det gjør det, uttalte Greta Thunberg, den svenske 16-åringen som stod bak den verdensomspennende ungdomsbevegelsen.

Men ungdommens engasjement for klimaet er langt mer enn et rebelskt opprop. Den gjenspeiler utålmodigheten i befolkningen. Beslutningstakere i Norge og EU har allerede satt høye ambisjoner gjennom Paris-avtalen, hvor klimagassutslippene skal være halvert innen 2030. Norske myndigheter har som uttalt ambisjon om at Norge skal være et lavutslippssamfunn innen 2050, hvilket innebærer at klimagassutslippene må reduseres med 90-95 prosent innen den tid.

Hva kan byggenæringen bidra med for å sørge at kommende generasjon blir hørt?

Fra ord til handling

Ungdommen er ikke opptatte av håp, inspirasjon og ambisiøse formuleringer. De etterspør handlekraft. Og nettopp handlekraft er noe byggenæringen er gode på. Hver dag tegner, prosjektere og bygger vi nye prosjekter. Hver dag finner næringen løsninger på store utfordringer.

Ungdommen er avhengige av at vår næring i fremtiden bygger prosjekter som er innenfor det karbonbudsjettet som klimaet tillater. Framover må derfor prosjekter ikke utelukkende baseres på finansielle budsjetter, men også karbonbudsjett.

Hva innebærer klimavennlige bygg?

Per dags dato sitter vi ikke på alle svarene. Men vi har allerede staket ut en tydelige kurs som innebærer at vi kan gjøre klare prioriteringer;

  • Vi må ta vare på det vi har. Energieffektivisering og forbedring av eksisterende bygg må få en større verdi enn å rive, samt bygge nytt.
  • Vi må tenke nytt rundt arealbruk. I dag står store arealer tomme deler at døgnet. Ved å tenke nytt rundt flerbruk kan vi redusere arealet vi trenger og bygge. Kan kontorlokaler som ofte står tomme på ettermiddag og kveld kunne brukes til for eksempel overnatting.
  • For å nå Paris-målene trenger vi byggevarer uten utslipp. Det er et utviklingsløp som må settes i gang nå for at vi skal kunne klare klimamålene. Når får vi det første byggeprosjektet som ikke har utslipp fra byggematerialer?
  • Vi må utnytte ressursene mer effektivt, og redusere det store svinnet vi har av byggematerialer ved oppføring av nye bygg.

Miljø som konkurransefordel

Byggenæringen har allerede skapt et marked for grønne bygg. Gjennom BREEAM-sertifisering har næringen fasilitert med et system for verdisetting av miljøbygg. Dette kan utvikles videre til å bli et system som gir verdi til bygg som er i tråd med de overbyggende klimamålene.

For å få fart i dette markedet, trengs det også sterkere insentiver fra myndighetene.

Det er avgjørende at det stilles tydelige krav i teknisk forskrift. Forskriftsendringer har vært viktige for utvikling av næringen. Vi trenger også at det offentlige går foran. Alle offentlige byggeprosjekter må være i tråd med karbonbudsjettet i Paris-avtalen. I tillegg trenger vi offentlige byggeprosjekter til utvikling av nye løsninger og prosjekter.

Omstillingsdyktig næring

Næringslivet er ikke alltid så omstillingsdyktige som vi ønsker å tro. Forslag til store endringer skaper hodebry og bekymringer. Lange overgangsperioder og gradvis innfasing er å foretrekke. Det er lett å forstå dette ønsket.

Byggenæringen viser derimot at nettopp vi er endringsdyktige. Bransjen har gjennom tiår vist at vi evner å snu oss kjapt rundt når vi får tydelige krav og rammevilkår å styre etter. Derfor er vi også den næringen som vil kunne gå foran og lykkes med å levere resultater i lys av de store klimautfordringene. Men vi må i fremtiden også stille høyere krav til oss selv, og levere resultater i et langt raskere tempo og omfang enn tidligere.

På denne måten kommer vi et steg nærmere å innfri forventningene fra vår ungdom.