Man konkurrerer ikke på HMS

Byggenæringen har i stadig større grad innsett at man må jobbe sammen for å skape en bedre HMS-statistikk. Det begynner å gi resultater.

Enkelte operasjoner som utføres hver eneste dag rundt om på landets byggeplasser er i utgangpunktet risikable om man ikke tar de riktige og nødvendige forhåndsreglene - og ser til at risikoen for ulykker minimeres mest mulig. Denne tankegangen har ført til at skadestatistikken har vært i en konstant bedring de senere årene og antall skader med fravær har gått relativt kraftig nedover - selv med en stadig økende aktivitet og krav til effektiv bygging - gjerne med meget kompliserte byggeplasser med en rekke aktører inne på samme tid. Antall dødsulykker har foreløpig ikke hatt den samme positive tendens - men det er å håpe at vi vil se en varig bedring i statistikken også her.

Det er flere årsaker til at man har sett en klar bedring i antall personer som skades på jobb i byggenæringen - men nettopp det økte fokuset på at risikoen for at skader kan oppstå - og hvordan man skal hindre at ulykker skjer - hver eneste dag i alle faser på byggeplassen, har ført til endringer. Før snakket man om at HMS var det viktigste og kom aller først - nå er dette også blitt noe mer enn fraser i festtalene til sjefene. Det store flertallet av byggherrer og entreprenører nekter nå å godta at det slurves med sikkerhetsarbeidet - og det skaper resultater.

Men så lenge det omkommer og skades personer på jobb i byggenæringen er man ikke kommet langt nok. Skal man klare å skape bedre HMS-tall - må man bli enda flinkere til å jobbe sammen. Ingen skal konkurrere om å ha de beste HMS-rutinene. Det gode arbeidet innen helse, miljø og sikkerhet skal deles, av alle - for alle. Skal man klare å ta nye viktige steg i dette viktige arbeidet må man lære av de riktige valgene som gir gode resultater - men man må også lære av hva som gjøres feil - og som fører til at ulykker oppstår. Dette er de beste virkemidlene for å se til at tilsvarende ulykker aldri skjer igjen. Heldigvis har det også her vært en bedring - der man er mer åpne om årsakene til at ulykker skjer - og hvilke feil som ble gjort før ulykkene oppsto - ikke minst ser vi dette rundt de alvorlige hendelsene. Vilje og evne til å dele erfaringer er i stadig bedring - og det et jobbes med en systematisering av kunnskapsdelingen og det opparbeides gode HMS-databaser.

Spesielt gledelig er det selvsagt at man nå har fått på plass Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) - som tidligere ble kalt «Charter for en skadefri byggenæring» eller HMS-charteret. Man har nå fått på plass et fast sekretariat med en daglig leder som skal koordinere og bringe dette viktige HMS-arbeidet på vegne av fellesskapet videre fremover. Her er det selvsagt ekstremt viktig at hele næringen stiller opp for fellesskapet. Vi har ingen kvinner eller menn å miste - og skal man klare å nå en visjon om null skadde eller drepte på jobb - må man dra lasset sammen og sørge for at det blir en konkurranse om best mulig kunnskapsdeling og ikke om å vinne frem gjennom å holde de beste HMS-erfaringene for seg selv.