Thomas Norland, avdelingsleder i kompetanseavdelingen til EBA. Arkivfoto

Størst nedgang for bygg- og anleggsteknikk blant yrkesfagene i 2019

I utdanningsdirektoratets analyse av søkertallene til videregående utdanning for 2019/2020, er det bygg- og anleggsteknikk som har størst nedgang av alle yrkesfagene.

– Vi har hatt en god oppgang de siste årene, og vi hadde håpet det skulle holde seg. At det skulle gå ned så mye, det hadde vi ikke trodd. Vi har lagt ned en betydelig innsats i året som har gått, med arrangering av Yrkes-NM, Ung i bygg og anlegg-arrangementer og bygging av minihus i ungdomsskolen. Vi synes det er rart at søkertallene går ned nå, sier leder for kompetanseavdelingen i EBA, Thomas Norland til Byggeindustrien.

Med 4.188 søkere til Vg1 på bygg- og anleggsteknikk per 15. mars 2019, er det 362 færre søkere enn i 2018 og 81 færre enn i 2017.

Søkertallet ligger fortsatt over nivået i årene 2013 til og med 2016.

Færre videregåendesøkere

Utdanningsdirektoratets analyse av søkertallene til videregående utdanning viser en liten nedgang i antall søkere til videregående skole. Det er i år 1.271 færre søkere til videregående utdanning enn i fjor, og nesten hele nedgangen skjer i Vg3. For andre år på rad er det like mange søkere til yrkesfag som til studieforberedende utdanningsprogram på Vg1.

– På grunn av at det totale antallet søkere går ned, øker faktisk bygg- og anleggsteknikk prosentvis hvis vi ser på både yrkesfag og studieforberedende, men det er en reell nedgang, vedgår Norland.

Oljeopptur merkes

Selv om nedgangen er uventet, har den flere årsaker, forteller kompetansesjefen i EBA.

– En av årsakene er at søkertallene til Teknikk og industriell produksjon (TIP) går opp. TIP-fagene rekrutterer til oljenæringen, og vi ser tydelig i Rogaland, Hordaland og Agder at søkertallene gjenspeiler oljenæringen, forteller Norland.

Det er dog en økning i antall søkere til læreplass innen bygg- og anleggsteknikk fra 2018 til 2019. Per 15. mars har Utdanningsdirektoratet registrert 3.206 søkere til læreplass.

– V er nødt til å opprettholde en god rekruttering for at bedriftene i bygg og anlegg skal få nok lærlinger. Lærlinger er det stort behov for, blant annet på grunn av at offentlige bestillere har krav om lærlinger i anbudene, påpeker Norland.