Hvem skal gjøre jobben?

Byggenæringen skal bygge Norge videre inn i fremtidens hverdag. Men hvem skal gjøre jobben og hvordan skal oppgavene utføres?

 Vi er midt inne i tidenes infrastruktursatsing – i løpet av noen år skal det investeres rundt 1.000 milliarder kroner i veier, jernbane, flyplasser og havneanlegg. Samtidig pågår det et enormt arbeid med å bygge ut og ruste opp landets sykehus, skoler, omsorgsboliger og øvrige offentlige bygg. I tillegg er aktiviteten innen næringsbygg på et meget høyt nivå – og vi skal selvsagt ikke glemme motoren innen byggenæringen - boligbyggingen. Selv om det er et noe lavere nivå på utbyggingen av boliger, er vi fortsatt på et høyt nivå i et historisk perspektiv – og nivået vil forbli høyt de nærmeste årene. Samtidig må vi også huske på at det bygges ut rundt 4.000 fritidsboliger hvert eneste år.

Dette medfører at samfunnet rundt oss setter store krav til hva byggenæringen skal levere. Det forventes at prosjektene skal leveres med god kvalitet – og at selve utførselen skjer på en god og sikker måte.

Men hvem skal gjøre denne jobben? Det jobber i dag rundt 240.000 personer i byggenæringen. Det er ikke nok – vi trenger flere fagarbeidere og ingeniører. Rekrutteringen inn mot næringen var lenge på vikende front – men et solid stykke arbeid av næringens virksomheter og organisasjoner, sammen med myndighetene, har ført at pilene nå peker riktig vei.

Hvordan vi organiserer fremtidens arbeidsliv vil være avgjørende for at næringen sikrer den nødvendige kompetansen til å bygge landet videre. Det innebærer en satsing på et seriøst arbeidsliv og kompetanse. Her spiller trepartssamarbeidet i Norge en avgjørende rolle – og byggenæringen har stått frem for å opprettholde dette viktige arbeidet som er så essensielt for å bygge opp et velfungerende og seriøst arbeidsliv.

Dette er bakteppet for årets utgave av Byggedagene. Vi har i år blant annet fått med oss adm. dir. Ole Erik Almlid i NHO og LO- sjef Hans-Christian Gabrielsen til å snakke om nettopp fremtidens arbeidsliv og hvordan vi skal innrette oss for å sikre en velfungerende og seriøs byggenæring på arrangementet. Før de to organisasjonstoppene slipper til vil BNL-sjef Jon Sandnes dele sine tanker rundt et smart arbeidsliv – og vi får også høre konsernsjef Øyvind Eriksen fortelle om hvordan Aker ASA jobber for å løse sine oppgaver, både i Norge og ute i den store verden. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil på sin side snakke om hvordan han ser for seg fremtidens arbeidsliv. Det betyr at vi får muligheten til å høre en rekke spennende innledere fortelle om disse momentene som er så viktige for næringens vei til å bygge Norge videre

Vi er i år også så heldige at H.K.H. Kronprins Haakon og ordfører i Oslo Marianne Borgen vil overvære åpningen av konferansen 3. april på Radisson BLU Plaza Hotel

Som tidligere vil man på dag 2 av arrangementet høre mer om Bygg21 og deres arbeid. Dag 2 er et samarbeid mellom Bygg21, Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Enova, DIFI og SINTEF Byggforsk. Her kommer blant annet kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. 

Tradisjonen tro blir det også i år arrangert ByggeGalla hvor blant annet prisene Årets Bygg og Årets Anlegg, samt Årets Trebyggeri, deles ut.

Du kan lese mer om arrangementet her