Rema 1000s nye distribunal i Sandnes har en energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet. Foto: Rema 1000

Nytt Rema-bygg produserer og lagrer energi

Rema 1000s nye distribunal i Sandnes har en energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

– Det unike med Rema 1000s nye distribunal er den helhetlige energiløsningen med lokal solenergiproduksjon, energilagring i bygget og avansert databasert styring av produksjon og forbruk. Vi regner med at rundt 25 prosent av energibehovet for Rema-bygget blir dekket av den egenproduserte energien, sier Bjørn Thorud, seniorrådgiver i Multiconsult i en pressemeldingfra rådgiverbedriften.

Multiconsult har vært ansvarlig for å utarbeide og implementere energiløsningen i bygget, og har samarbeidet tett med Rema 1000 og rådgivningsfirmaet Evotek for å finne de beste og mest effektive løsningene. Tirsdag 18. september var det offisiell åpning av bygget.

– I Rema 1000 er vi opptatt av å drive både effektivt og miljøvennlig. Rema Distribunal Vagle er et eksempel på hvordan vi med innovativ teknologi kan spare både kostnader og energi, noe som kommer både miljøet og kundene til gode, uttaler Reidar Sørvåg, daglig leder ved distribunalen.

Mye av taket på det 26.000 kvadratmeter store bygget i Sandnes er dekket med solcelleanlegg, og effektive løsninger i bygget gjør det mulig å realisere et bygg som er selvforsynt med store deler av energibehovet. Avanserte datasystemer sørger for å forutse kraftproduksjon og energiforbruk i forhold til vær og andre forhold, og å optimalisere driften av bygget.

– Det som er enestående i dette tilfellet er at den produserte energien nesten kun brukes i bygget, og ikke distribueres inn i det vanlige strømnettet, slik som et vanlig solcelleanlegg i stor grad ville ha gjort. I Rema 1000s distribunal blir energi som ikke brukes umiddelbart lagret i en stor batteripakke, slik at den også kan brukes når solcelleanlegget ikke produserer energi. I tillegg lagres energien som kulde eller varme i en stor vanntank, som avhengig av årstid tilfører bygget kjøling eller varme, sier Multiconsult-rådgiver Bjørn Thorud i pressemeldingen.

Totalt er det beregnet en årlig energiproduksjon ved hjelp av solceller på rundt 830.000 kilowattimer (kWh) i bygget, omtrent 25 prosent av det totale behovet for energi til drift.