Viken utsetter å sette Viken på vent

Sammenslåingen av Østfold, Akershus og Buskerud halter videre. Et forslag om å fryse Viken-prosessen kan tidligst behandles om en måned.

Formaliteter og protokoll hindret tirsdag flertallet i fellesnemnda i Viken i å legge arbeidet på is i påvente av Stortingets behandling i høst. Forslaget skal i stedet sendes til administrasjonen for en utredning og legges fram til debatt neste gang fellesnemnda møtes 8. oktober.

Forslaget fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV – som lå an til å få tilslutning fra Ap og MDG og dermed flertall i fellesnemnda, ble avvist av et mindretall fordi det ikke var oppført på sakslisten.

Konsekvenser

– Jeg er tilhenger av å utsette saken, oversende den til administrasjonen og få den utredet. Da vil vi ha et godt grunnlag for å overskue konsekvensene, sa fellesnemndas leder og fylkesordfører i Akershus, Anette M. Solli (H), da hun tok til orde for å utsette behandlingen.

– Konsekvensen av å legge ned arbeidet kan være store, og vi kan ikke behandle slikt over bordet. Derfor må konsekvensene av en slik stans utredes, ikke minst av hensyn til de ansatte, sier hun.

KrF har én plan

Utsettelsen kom samme dag som KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad uttalte til NRK at KrF ikke har planer om å stemme mot regionreformen når Senterpartiet fremmer nye forslag i Stortinget til høsten.

– KrF har bare én plan: å gjennomføre denne viktige reformen. Stortinget har to ganger vedtatt hvordan strukturen skal være. Vi skal gjennomføre den reformen vi har startet, sier Ropstad.

Uvisshet om dato

Ropstad legger til grunn at regjeringen vil finne løsninger for både det folkerike Viken og for Troms og Finnmark når de i oktober sier hvilke oppgaver de nye regionene skal få.

Fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet får imidlertid NTB opplyst at det er uvisst når regjeringen vil legge fram forslagene til oppgavefordeling når 19 fylker erstattes av 11 regioner.

– Departementet vil følge opp Stortingets anmodning om en egen sak om oppfølgingen av Hagen-utvalget. Dato er ikke endelig avklart, skriver statssekretær Aase Marthe Horrigmo i en epost.

Knappe marginer

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at Ropstads uttalelser ikke betyr at slaget om regionene er over.

– Ikke noe er avgjort før voteringen er gjennomført. Marginene er knappe, og det er indre uro både i KrFs og i Fremskrittspartiets stortingsgrupper, sier Vedum til NTB.

Han holder fast ved at Senterpartiet raskt etter at Stortinget er samlet, på nytt kommer til å legge fram et forslag om at Finnmark og Troms fortsetter som selvstendige fylker, og et forslag som handler om å se på hele regionreformen på nytt.

– Mot 3 prosent

Vedum hevder at det ble brukt partipisk for å få gjennom regionreformen ved forrige korsvei, og sier at det bare er en håndfull representanter som må bryte ut for å sikre et annet utfall.

– Det er helt sikkert at dersom KrF kjører hardt på sentralisering, vil det være den sikreste oppskriften på 3 prosent oppslutning, mener Vedum.

Lagt på is

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har utsatt prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms etter at begge fylkene kastet kortene.

Da Finnmark nektet å velge medlemmer til fellesnemnda, og Troms svarte med å be Mæland overta, la Mæland hele prosessen på is i påvente av en ny avklaring i Stortinget.

Hvorvidt Viken følger etter og legger sitt arbeid på is, vil tidligst få sin formelle avklaring i oktober.