Diskuterte jorskjelv i Norge, f.v.: Terje Moe Gustavsen (vegdirektør), Anne Lycke (adm. direktør i NORSAR), Harald Vaagasaar Nikolaisen (adm. direktør i Statsbygg), Cecilie Daae (direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Øystein Løse (ekspert på jordskjelvsikring i Dr. Techn. Olav Olsen) og Liv Kari Skudal Hansteen (adm. direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening).

- Vi trenger bedre jordskjelvkart

Både vegdirektør Terje Moe Gustavsen og Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen ønsker bedre beslutningsgrunnlag gjennom oppdaterte jordskjelvkart.

Dette kom frem under en debatt om jordskjelv Norge – og om vi er sikret godt nok for å motstå et kraftig skjelv.

Det er filmen «Skjelvet» som har aktualisert jordskjelvdebatten i Norge de siste par ukene. Rådgivende Ingeniørers Forening(RIF), i samarbeid Stærk, inviterte tirsdag ettermiddag inn til debatt rundt temaet. Hva er de samfunnsmessige konsekvensene og er det norske samfunnet med dets samfunnskritiske bygninger og infrastruktur som Stortinget, sykehus, slottet, riksveier og liknende forberedt og sikret for en slik eventualitet?

Ønsker oppdaterte jordskjelvkart
- Det må tas hensyn til jordskjelv – men i hvilken grad? Det gjøres en vurdering ved all planlegging og bygging av infrastruktur og vi har god historisk kunnskap om dette, men jeg ønsker også nye og oppdaterte erfaringskart, og vi i etaten har sagt oss villige til å bidra til å finansiere, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Også Statsbygg-sjefen ønsker seg oppdaterte kart.

- Det er viktige med oppdaterte kart, så får vi se på finansieringen av dette. Det bør være et overordnet statlig ansvar å se på en slik utarbeidelse og finansiering, påpeker Nikolaisen.

Han er imidlertid ikke enig med de som sier at vi skal bruke store ressurser på jordskjelvsikring med den kunnskapen og erfaringen vi har rundt jordskjelvfaren i dag.

- Jeg håper filmen blir god og mange ser den. Men jeg håper ikke at folk går rundt og blir redde og at vi bruker mye penger på tiltak som kan være å kaste bort ressurser - og som kunne vært brukt andre steder. Situasjonen på nye bygg er veldig bra, og vi har ikke hatt noen skader på bygg av omfang de siste par hundre årene. Vi har begrensede midler og må hele tiden vurdere hvordan vi kan bruke pengene best mulig til sikring av bygg og teknisk infrastruktur, sier Nikolaisen. Han understreker likevel at det er en viktig å se til at vi oppdaterte jordskjelvkart.

- Vi tar jordskjelvsikring på alvor - men dette må vurderes opp mot andre trusler mot byggene vi bygger og eier. Det er en beinhard prioritering. Jordskjelvfaren når i utgangspunktet ikke opp med tanke på andre risikobilder, når vi ser på sannsynligheten for at det skal kommer kraftig skjelv. Men for å forstå dette bedre, trenger vi oppdaterte opplysninger, legger Statsbyggsjefen til.

- Risikoavveining er hele tiden viktige vurderinger – og derfor er oppdatert kunnskap også så viktig, supplerer Gustavsen. 

Paneldebatt 
Det var samlet et bredt panel for å diskutere risikoen for jordskjelv, og hvilke konsekvenser et eventuelt skjelv vi kunne gi. Det var bred enighet i panelet om at man bør få på plass nye og oppdaterte kart rundt problematikken.

- I andre land vi kan sammenligne oss med, har de oppdaterte kart - og disse oppdateres hvert tredje år, uttalte Anne Lycke, Adm. direktør, NORSAR.

Ser vi på historikken skjer det veldig sjelden kraftige jordskjelv i Norge - og det er mange år siden vi hadde jordskjelv med skade på bygninger eller mennesker. Likevel er det steder i Norge som utsatt for skjelv – og man vet at skjelv vil komme, men ikke når eller hvor kraftige.

- At et kraftig skjelv kan ramme er ikke bare fiksjon. Vi vil ikke at folk skal gå rundt og være redde for jordskjelv – men vi ønsker at folk skal kunne være trygge på at myndighetene har gjort det de skal på dette feltet, sier RIF-sjef Liv Kari Skudal Hansteen.

Hun peker på at det på at det i dag ikke finnes noe overordnet nasjonalt ansvar for jordskjelv.

- Vi tror filmen vil bidra med bevissthet rund temaet - og mener derfor dette bør prioriteres statsbudsjettet for 2019; Det bør utarbeides oppdaterte jordskjelvkart, vi må kartlegge utsatte bygg og eldre infrastruktur som ikke er tilstrekkelig sikret mot jordskjelv og vi må utforme nasjonal beredskapsplan i tilfelle jordskjelv, sier RIF-sjefen.