Energi- og miljøingeniør i Undervisningsbygg, Svetlana Wik. Foto: Undervisningsbygg

Undervisningsbygg tester ny varmeteknologi på skole

Undervisningsbygg er i gang med et prosjekt på Møllergata skole hvor avløpsvann fra dusjene skal varme opp tappevannet på skolen.

Tiltaket kan spare skolen for 81.000 kilowattimer i året, skriver Undervisningsbygg i en pressemelding torsdag.

På Møllergata skole i Oslo har de nå installert en CO2-gråvannsvarmepumpe som utnytter varmen i dusjvannet til å varme opp tappevannet på skolen.

– Er det suksess på Møllergata skole, vil vi også vurdere å installere CO2-gråvannsvarmepumper på andre skoler, sier energi- og miljøingeniør i Undervisningsbygg, Svetlana Wik, i pressemeldingen.

Med gråvann menes alt avløpsvann fra et bygg, unntatt kloakk. Gråvann er, ifølge Undervisningsbygg, en ypperlig varmekilde som utnytter det som ellers ville vært varmetap.

Nyvinningen på Møllergata skole er at Undervisningsbygg har valgt å bruke CO2 som arbeidsmedium i varmepumpen. CO2 har den fordelen at det er et naturlig kuldemedie som hverken er brennbart eller giftig.

– Undervisningsbygg går i front med å prøve en ny teknologi som benytter et naturlig kuldemedie i en gråvannsvarmepumpe, noe som så vidt meg er bekjent ikke har blitt gjort før, sier Wik.

Foreløpig er CO2-gråvannsvarmepumpen kun i prøvedrift. Om få uker vil Undervisningsbygg få tilgang til produksjonsdata som viser hvor mye energi pumpen produserer.