Kunnskapsminister Jan Tore Sanner vil gjøre flere fag mer relevante for yrkesfagelever.

Elever på yrkesfag får tilpasset engelsk, norsk og matte

Elever på yrkesfaglinjene i videregående skoler skal heretter lære arbeidsuttrykk i engelsktimene. Også norsk, matematikk og naturfag blir tilpasset elevene.

Fakta om fellesfag i yrkesfagene

* Det skal utvikles en egen yrkesfagspesifikk del i læreplanen i norsk og engelsk på yrkesfaglig utdanningsprogram. Denne vil utgjøre 20 til 30 prosent.

* Som en del av prosessen med fagfornyelsen er det tidligere besluttet at også fellesfagene matematikk og naturfag skal ha en egen yrkesrettet del, som skal være spesifikke for det enkelte utdanningsprogram.

* Eksamen og vurderingsordningen yrkesrettes i tråd med reviderte læreplaner.

* Det innføres konsentrert løp i engelsk og norsk, ved at engelsk i sin helhet gjennomføres på Vg1, mens norsk gjennomføres på Vg2.

* Endringene skal tre i kraft fra skoleåret 2020-2021, samtidig med endringene i fagfornyelsen.

(Kilde: Kunnskaps- og integreringsdepartementet)

– Dette vil gjøre fagene mer relevante og motiverende for elevene som tar en yrkesfaglig utdanning. Mange har lenge gitt uttrykk for at fagene er for teoretiske, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Faguttrykk på engelsk

Norsk, matematikk, engelsk, naturfag, samfunnsfag og kroppsøving er fellesfag for alle elever i videregående skole. Læreplanene er de samme enten eleven har valgt studieforberedende eller yrkesfag. Men nå skal læreplanene for yrkesfagelevene få en yrkesrettet del på mellom 20 og 30 prosent i norsk, engelsk, naturfag og matematikk. Det vil gjøre elevene bedre forberedt til de yrkene de skal inn i, mener Sanner.

– Det betyr at elever som går på for eksempel byggfag, vil tilegne seg engelske faguttrykk og lære å uttrykke seg på en måte som gjør at de kunne få jobb et sted hvor engelsk er arbeidsspråk, sier han.

At omleggingen gjelder en heller liten del av fagene, er han ikke bekymret for.

– Vi mener at det er nok. Dette er en avveining, fellesfagene skal også sikre at elevene skal kunne ombestemme seg. Vi skal ikke lukke noen dører.

Trenger flere fagarbeidere

Endringen av læreplanene skjer i forbindelse med fagfornyelsen for den videregående skolen, som skal tre i kraft i 2020-2021, og er en del av regjeringens satsing på yrkesfag.

Satsingen har allerede gitt resultater, mener Sanner, som viser til at om lag halvparten av dem som i dag starter på videregående, velger yrkesfag. .

– En større andel elever søker yrkesfag, flere får læreplass, og flere fullfører og tar fagbrev. Vi er godt i gang med å løfte yrkesfagene, men vi er ikke i mål. Å yrkesrette fellesfagene er en viktig del av dette arbeidet, sier kunnskapsministeren.

De neste tiårene vil bli preget av omstilling for norsk økonomi, og ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) kan det ble behov for opptil 70.000 flere fagarbeidere i 2035.