Hovinbyen er et av områdene hvor byrådet venter størst boligvekst i årene som kommer.

135.000 nye boliger i kommuneplan for Oslo

Oslo kommune har kartlagt potensial for 135.000 nye boliger i forbindelse med forslag til ny kommuneplan. Frem mot 2030 venter man størst boligvekst i indre by, Skøyen, Vækerø, Lysaker, i Hovinbyen og ved kollektivknutepunktene.

Det kommer frem i byrådets oppsummering av sitt forslag til ny kommuneplan i Oslo, som ble lagt frem torsdag.

Les hele kommuneplanforslaget her.

– Oslo vokser fremdeles og behovet for nye boliger vil være stort i mange år. Samtidig gir noe lavere befolkningsvekst også et redusert utbyggingspress. Vi har hatt en bred høringsprosess, og fått mange innspill fra innbyggere og næringsliv. Nå tar vi vare på flere småhusområder, sikrer næringslivet gode vekstvilkår og åpner flere grønne lunger. Oslo skal vokse innenfra og utover, og nær kollektivknutepunkt. Slik skal Oslo bli en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle, uttaler byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding fra byrådet.

I forslaget til kommuneplan forventer byrådet en vekst på om lag 8.000 mennesker i året. I 2040 forventes det at byen har rundt 850.000 innbyggere, heter det i meldingen. På bakgrunn av nedjusterte befolkningsprognoser og innspill fra innbyggerne i byen har byrådet tatt flere småhusområder ut av utviklingsområder i kommuneplanen. Dette gjelder Nedre Grefsen, Borgen, Nydalen Vest, Nydalen Øst, småhusene nord for Montebello t-bane, samt noen områder på Røa-Hovseter.

Byrådet skisserer tre hovedgrep i utviklingen av kommunen:

  1. Klima- og miljøvennlig byutvikling: Vekst skal skje hvor folk kan bruke kollektiv, sykkel og gange, flere torg, parker og bekkeåpninger.
  2. Sterkere offentlig styring: Kommunen skal som hovedregel stå for helhetlig planlegging av utviklingsområder med god medvirkning fra byens innbyggere.
  3. Sterkere offentlig innsats: Kommunen skal i større grad kjøpe tomter og bidra til områdeutvikling ved å bygge barnehager, skoler, sykehjem, parker og idrettsanlegg.

Byrådet har også gjort en del endringer i prioriterte utviklingsområder fra Kommuneplan 2015. Nydalen Øst, Montebello, Røa og Ulsrud er tatt inn som områder med hovedtyngde i utvikling før 2030, og Nedre Grefsen er tatt ut. Blant kollektivknutepunkt og stasjonsnære områder som skal utvikles er Sinsen og Montebello tatt inn, og Risløkka og Karlsrud tas ut.