Illustrasjon: Meinich Arkitekter

Spar bygger miljøvennlig butikk i Bærum

I august åpner Spar sin første miljøbutikk på Snarøya i Bærum.

Ifølge en pressemelding fra NorgesGruppen skal butikken representere det ypperste av energisparing i norske dagligvarebutikker.

– Dette bygget er et viktig miljøprosjekt fra Spar og et bidrag til NorgesGruppens ambisjon om å redusere klimagassutslippene, uttaler Ole Christian Fjeldheim, administrerende direktør i Kjøpmannshuset.

Summen av alle miljøtiltakene gjør at CO2-avtrykket til bygget reduseres med oppimot 60 prosent, skriver NorgesGruppen.

Taket består av kun trematerialer, og isolasjonen som brukes i taket har, ifølge pressemeldingen, et lavere CO2-avtrykk enn vanlig isolasjon. I tillegg er det lagt sedum på taket. I gulvdekket og fundamenteringen er det brukt lavkarbonbetong og resirkulert armeringsjern, og i yttervegger er det brukt doble massivtrevegger uten isolasjon.

På fasaden er det montert solceller for produksjon av energi som blant annet brukes til LED-belysningen i butikken. LED belysningen er også med på å kutte mye av butikkens strømbehov, presiserer NorgesGruppen.

I tillegg er det montert et nytt og mer effektivt system for gjenvinning og lagring av overskuddsvarme fra kjøleanlegget inne i butikken. Overskuddsvarmen brukes til oppvarming av butikken og forbruksvannet som brukes i butikken.

Utenfor butikken er det brukt lavtemperaturasfalt, som gjennom en ny produksjonsteknikk.

Butikken tilbyr 55 parkeringsplasser også med muligheter for lading av el-biler og el-sykler med ladestasjoner fra Fortum.

Arkitekt på prosjektet er Meinich Arkitekter, og totalentreprenør er POB.

Butikken åpner i slutten av August 2018 i Snarøyveien på Snarøya.