Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Dette vil Trondheim-partiene bruke 440 overskuddsmillioner på

Høyre vil blant bruke noe av pengene på rassikring slik at Studentersamfundet kan bygge på fengselstomta i Trondheim.

Det skriver Adresseavisen mandag.

Venstre er, ifølge Adressa-artikkelen, positive til Høyre-forslaget, men avventer forhandlingene i storkoalisjonen før de kan slå fast hva de går for.

Rådmannen foreslår å spare store deler av pengene til uforutsette utgifter og trangere tider (disposisjonsfond), samtidig som rådmann og kommunaldirektør for finans også vil bruke millioner asfaltering av vei og belysning på Festningen.

Rassikring for bygging

Denne uken skal posisjonspartiene med Ap i spissen bestemme seg for hva de vil bruke de 440 millionene til, men allerede nå har det største opposisjonspartiet, Høyre, uttalt at de heller vil betale ned gjeld enn å spare pengene. Samtidig ønsker partiet å sette av penger til en rekke konkrete prosjekter, hvorav det ene er rassikring av Øvre Bakklandet. Her vil de sette av 7,5 millioner, og sier til Adresseavisen at de håper at NTNU vil spytte inn like mye.

– Rassikring her vil også gjøre det mulig for NTNU å bygge i dette området. Vi mener det er riktig at dette finansieres gjennom et spleiselag mellom kommunen og NTNU, ikke av studentenes dugnadspenger. De bør i sin helhet gå til å finansiere nybygget, som er svært etterlengtet, sier opposisjonsleder Ingrid Skjøtskift (H).

Arbeiderpartiet ønsker ikke å kommentere rassikring overfor Adresseavisen, men Venstre sier seg positiv til forslaget.

– Ja, det høres ut som en veldig god idé, sier Erling Moe (V) til Adresseavisen.

Lytter til rådmannens råd

Kommunaldirektør Olaf Løberg mener det beste vil være å sette 265,4 millioner kroner av det totale overskuddet inn i det såkalte disposisjonsfondet.

– I 2017 hadde den kommunale pensjonskassen i Trondheim lavere avkastning enn alle de andre store byene i Norge. Ved å styrke disposisjonsfondet, kan vi gi pensjonskassen større sikkerhet og man kan få høyere avkastning. Det er hovedbegrunnelsen. Hvis man heller betaler ned gjeld, reduserer man utgifter til renter og avdrag fremover, men man styrker ikke pensjonskassens sikkerhet. Det er etter rådmannens syn helt nødvendig, sier Løberg.

I rådmannens forslag ligger det, ifølge Adresseavisen, inne blant annet 5 millioner til bryggerekken i Trondheim, 12,6 millioner til klimabudsjett, 4,4 millioner til belysning på Festningen, 22,6 millioner ril veiasfaltering, 12 millioner til etter- og videreutdanningsløft innen helse og 4,2 millioner til oppgradering av stier i Trondheimsmarka. Det er også lagt inn en halv million til reguleringsarbeid i forbindelse med nybygg for Studentersamfundet.

– Vedrørende gjeldsnedbetaling versus disposisjonsfond må vi se på hva som er det beste for kommunen på sikt økonomisk. Sannsynligvis kommer vi derfor til å gå for rådmannens forslag. Med dagens regjering opplever vi en sulteforing av kommunen, og da er det desto viktigere å ha en buffer, skriver Trønsdal (Ap) i en sms til avisen.