Nasta har tatt med seg denne Zeron ZE19-maskinen på Vei og Anlegg. Dette er seriens minste graver. Foto: Ådne Homleid

Nasta tar imot bestillinger på fullelektriske gravere - lover levering i 2019

Nasta har nå åpnet opp for forhåndsbestilling av deres nye serie med elektriske gravemaskiner, og disse skal kunne leveres i løpet av 2019.

- Bestiller du nå, vil du få glede av mask innen i en stor del av kommende år, forteller Nils-Olav Haukaas, HMS-ansvarlig Nasta. Han er godt fornøyd med at de nå har kommet så langt at de kan ta imot forhåndsbestillinger på de batterielektriske gravemaskinene fra 2 til 16 tonn

- VI går nå over i en ny fase, og den nye serien kommer i flere ulike modeller, legger Haukaas til. Maskinene har fått navnene Zeron ZE19, ZE33, ZE85 og ZE135 – og bygger på eksisterende Hitachi-maskiner.

Dette er i utgangspunktet kompakte maskiner som passer godt i urbane strøk – og de vil få batteripakker som varier fra 1 times drift til 7,5 timer.

- Vi mener dette er fremtiden, og vi har nå muligheten til å sørge for at Norge blir først i verden til å ta i bruk eklektiske anleggsmaskiner, sier Haukaas.

Prisen på batterimaskiner ligger høyere enn de tradisjonelle maskinene. Pon har tidligere sagt at prisen for deres 25-tonns Z-line graver ligger på rundt ganger prisen på dieselversjonen. Haukaas bekrefter at prisene ligger på noenlunde samme nivå for deres batteridrevne gravere - men det varierer noe alt etter størrelsen.

Han peker likevel på at det totale driftsregnestykket kan bli hyggelig med tanke på andre utgifter man unngår - i tillegg til at det vil være mulighet å få støtte fra Enova til innkjøp av maskinene.

- Samtidig ser vi også at stadig flere byggherrer krever bruk av fossilfrie og utslippsfire maskiner, og vi er overbevist om at dette er fremtiden, legger Haukaas til.

Ved siden av batterielektriske maskiner jobber Nasta også med kabelelektriske maskiner og brenselcelle/batterielektriske maskiner.