Rekordmesse i tidenes anleggs­marked

Det norske anleggsmarkedet har aldri vært hetere enn det er nå. Aldri før er det bygget mer eller brukt større summer på investeringer innen vei, bane og annen infrastruktur. Det er derfor ikke spesielt overraskende at det har vært kamp om kvadratmeterne til Vei og Anlegg 2018.

I løpet av de siste ti årene har anleggsmarkedet vært gjennom en enorm vekst – og det høye aktivtetsnivået vil holde seg i lang tid fremover. Det kommer en rekke store investeringer innen både vei- og banesektoren – det er nok å nevne utbygginger som Ferjefri E39, hvor blant annet den enorme Rogfast-utbyggingen snart kommer. I tillegg skal det investeres for mange milliarder kroner innen Intercity-utbyggingen – og i en rekke andre pågående og kommende prosjekter.

Samlet skal det investeres for smått utrolige 1.000 milliarder kroner gjennom Nasjonal transportplan i perioden 2018 til 2029. 1 billion kroner begynner å nærme seg et helt statsbudsjett, noe som på en god måte illustrerer den kraftige satsingen vi har innen norsk infrastruktur om dagen. En del av dette bildet er selvsagt også de store investeringene innen drift og vedlikehold – og det er liten tvil om at det trengs en opprusting av den norske vei- og baneinfrastrukturen. Vi har latt våre anlegg forfalle over for mange år, men nå begynner det å bli bevilget stadig større summer for også å ta vare på det vi har bygget- noe som er helt nødvendig. Det er dermed en lang rekke både store og små kontrakter som skal ut i markedet i regi av Statens vegvesen, Nye Veier, Bane Nor, og ikke minst landets fylkeskommuner og kommuner i tiden fremover.

Dette betyr at vi også har hatt flere rekorder innen salg av anleggsmaskiner de senere årene - og det er liten tvil om at salg av maskiner og utstyr vil holde seg på et høyt nivå i lang tid. Salgsstatistikken til MGF har stadig nådd nye høyder – og med bakgrunn i det aktive markedet er det mange som ønsker å vise frem hva de har å tilby på Vei og Anlegg 2018. Messen er fullstendig utsolgt – og  2. mai åpnes portene til Nordens største anleggsmaskinmesse – og i år kan arrangøren ønske velkommen til et konsept i ny drakt. Utstillingsområdet på Hellerudsletta har vært gjennom en kraftig opprusting – og fremstår nå mer moderne. Dette innebærer at det også er kommet på plass et etterlengtet hotell både for utstillere og besøkende.

Totalt kommer det nær 300 utstillere på messen, fordelt på totalt rundt 60.000 kvadratmeter. Dette er rekord både med tanke på antall utstillere og antall kvadratmeter. Alt ligger dermed til rette for en stor messeopplevelse for en anleggsbransje i høygir. Vi håper bransjen også velger å ta seg tid til å besøke messen. Det er viktig i en stadig mer digitalisert hverdag å bygge opp under de sentrale møtestedene – der bransjefolk kan samles for å diskutere maskinnyheter, hva som skjer i bransjen og utveksle felles erfaringer, samt plukke opp hva som er nytt markedet. Man vil garantert finne noe som vil komme til nytte i arbeidshverdagen.

Det pågår for tiden en enorm utvikling innen maskinsektoren. Utstyr blir stadig mer moderne og effektivt – og det er mye å hente på å jobbe bedre og smartere – og dette er noe som igjen vises direkte på bunnlinjen.

Den norske maskinparken er definitivt blant den mest moderne og effektive i hele verden, noe som også er avgjørende om man skal holde følge med den tøffe konkurransen i markedet. For selv om aktiviteten er høy – er det hard konkurranse – både rundt de små og store kontraktene. I Norge er timeverk kostbare - og det er derfor ekstremt viktig å ha moderne utstyr slik at man kan jobbe mest mulig effektivt og at ting gjøres riktig første gang.

På messen vil du finne det mest moderne utstyret produsentene kan levere – og ikke minst vil det bli spennende å se hvilke nye grønne løsninger som nå er på vei ut i markedet. Vi har allerede sett noen smakebiter på hva vi kan ha i vente.

Vi i Byggeindstrien/bygg.no er selvsagt tungt til stede på messen. Vi lager Vei og Anleggs offisielle messemagasin, og flytter store deler av redaksjonen opp på messeområdet de dagene arrangementet pågår. Redaksjonen vil daglig legge ut en rekke saker på bygg.no, i tillegg til at vi skal produsere Vei og Anleggs messebulletin.

Vi tar gjerne imot besøk på vår stand – du finner oss på stand Ha01 i hall 1.