Styreleder Eli Heyerdahl Eide i Ingeborg Nettverk og rørlegger Marie Linn Havsgård.

Kvinnelige rørleggere samles i Bergen 8. mars

På kvinnedagen samles for første gang kvinnelige rørleggere, lærlinger og hjelpearbeidere i Bergen og omegn til middag og foredrag.

Rørleggerkvinnene oppfordres også til å gå i 8. mars toget i Bergen.

Vestlandshovedstaden er stedet rørbransjen klarer å rekruttere flest jenter. På landsbasis har bransjen totalt 1.572 lærekontrakter, av disse er 43 kvinner. Hele 25 prosent av disse er ansatt i Bergensområdet. 11 jenter hadde ved utgangen av 2017 lærekontrakt med rørleggerbedrifter i Hordaland.

Pådriveren til samlingen er rørlegger Marie Linn Havsgård. Hun er en av 14 organiserte kvinner i Rørleggersvennens forening og har et ønske om å samle alle sine medsøstre, for å bli bedre kjent.

– 8. mars var en naturlig dag å samles på. Med en kvinneandel i bransjen på rundt tre prosent er det ingen tvil om at vi må gjøre noen grep for å få en bedre kjønnsbalanse, sier Havsgård.

Selv har Havsgård jobbet som rørlegger i åtte år og elsker jobben sin. Rollen som mor lar seg også godt kombinere med jobben som rørlegger, et budskap hun gjerne vil at skal komme ut. For å få flere rørleggerkollegaer av samme kjønn tror hun at bransjen må vise seg frem, og kanskje drepe noen myter. En av grunnene til at hun valgte å bli rørlegger er alle de mulighetene man har for videre utvikling og karriere.

Til samlingen kommer også Ragnhild Waage, den første kvinne som ble utdannet rørlegger i Hordaland. Hennes erfaringer fra 1983, når hun tok sitt svennebrev, blir det spennende og høre om for dagens rørleggere.

I rørbransjen er det også etablert et nettverk for alle kvinner i bransjen, uansett stilling og arbeidsoppgaver. Ingeborg Nettverk ved primus motor og styreleder Eli Heyerdahl Eide har i dag 448 medlemmer. Målet er å normalisere kvinners plass i rørbransjen og bidra til at fremtidig rekruttering skal komme fra hele Norges befolkning.

Samlingen skjer hos Rørleggersvennenes forening i Lars Hillesgate 19 kl 19.00.