- ETIM-samarbeidet forsterker kvaliteten og kombinerer gode egenskapsdata og meningsfull digitalisering, forteller administrerende direktør Terje Røising i NRF.

NRF inngår ETIM-samarbeid

NRF har et sterkt engasjement innen digitalisering av VA og VVS bransjen, og har valgt å ta sektoransvar for ETIM-VVS.

NRF sier de har valgt å ta sektoransvar for ETIM-VVS fordi det er viktig og riktig å delta i det internasjonale utviklingsarbeidet.

ETIM Norge er et samarbeid mellom de tre store fagområdene innenfor byggebransjen.

Elektro, VA/VVS og bygg går sammen om samordning og standardisering gjennom sine respektive produktdatabaser EFO, NRF og NOBB.

- NRF og NRF Databasen er garantist for god digital flyt. NRF har vurdert ETIM til å være den best utviklede produkt- og egenskapsstrukturen, den har også solid tilslutning fra viktige fagmiljøer. ETIM er derfor den sikreste veien å gå for å få tilført komplette egenskapsdata til databasen og våre medlemmer og abonnenter, forteller administrerende direktør Terje Røising i Norske Rørgrossisters Forening (NRF).

- Registrering av gode egenskapsdata er en forutsetning for meningsfull digitalisering og berikelse med kvalitetsdata av for eksempel BIM-modeller, understreker Røising.

Internasjonal struktur
For å møte både nåtidens og fremtidens behov for digitalisering samordnes innholdet i de tre produktdatabasene med grunnlag i en internasjonal begrepsstruktur – ETIM. Strukturen er opprinnelig laget for tekniske produkter og har vært i aktivt bruk i mange år av store internasjonale aktører innen tekniske fag.

I tillegg til samordningen i Norge, er det gjort tilsvarende i øvrige nordiske land, der elektro-, vvs- og byggfagene har besluttet å gå for ETIM-strukturen.

- Det samarbeides svært bra i Norden, med innsamling av data, erfaringsutveksling og videreutvikling av strukturen, påpeker Røising.

Skal sikre kvaliteten 
- Gjennom dette samarbeidet vil ETIM dermed være den eneste datastrukturen som er forankret blant de tre viktigste fagområdene innenfor byggenæringen i de nordiske land, og den eneste strukturen som har en etablert, internasjonal styringsmodell som bidrar til å sikre at datainnhold og kvalitet er på et optimalt nivå, sier Røising.

Gjennom NRF Databasen får leverandørene til VA/VVS -bransjen samlet og distribuert sine produktidentifikatorer (artikkelnummer, NRF nummer, GTIN nummer, UNSPSC), komplette masterdata, samt ETIM system for produktkategorisering og tekniske egenskaper.

- Produktklassifisering innen VVS med 2730 ETIM klasser (generiske produkter) og mange tusen egenskaper og predefinerte egenskapsverdier, i tillegg har vi rom for alle tilgjengelige dokumentasjonstyper til VA/VVS bransjen, sier han.

NRF jobber aktivt med å samle inn egenskapsdata fra bedrifter og leverandører i Norge, og gjennom et tett internasjonalt samarbeid og utveksling av data sørges det for en nyttig og meningsfull digitalisering over landegrensene.

- Det internasjonale samarbeidet kommer norske leverandører til gode gjennom stadig bedre kvalitet på de dataene som registreres og brukes innen VA/VVS sektoren. I Norge har vi allerede bikket 10.000 unike brukere/måned for NRF Databasen – og tendensen er økende, påpeker Røising.