Byggenæringen må involveres for å sikre kvalitet og seriøsitet

Noen av byggenæringens aller viktigste utfordringer finner vi innen arbeidet med å sikre like konkurransevilkår, at produktene næringen står bak leveres med kvalitet og ikke minst innen seriøsitetsarbeidet.

Det arbeides nå på flere fronter for å sikre at rammevilkårene rundt næringen utvikler seg i riktig retning, men det kan se ut til at næringen selv ikke i stor nok grad får ta den nødvendige rollen i å utarbeide rammene for sin egen fremtid.

Mandag ble det kjent at Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet har sendt et brev med en meget skarp ordlyd til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Her hevdes det at trepartssamarbeidet mellom regjeringen, arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er brutt ved at partene ikke er invitert med i det viktige seriøsitetsarbeidet gjennom utarbeidelsen av regelverket innen i Plan- og bygningsloven. En ekspertgruppe skal om kort tid sette i gang med arbeidet rundt utarbeidelsen av den nye godkjenningsordningen – her er ikke BNL eller Fellesforbundet tilgodesett med representasjon – de er invitert til å sitte i en referansegruppe. Partene sier nå de verken vil stille med ressurser i et ekspertutvalg eller en referansegruppe om departementet ikke sørger for at ny tolkning av PBL med virkning av 01.10.2017 utsettes mens det arbeides med nytt regelverk sammen med partene. Den nye tolkningen medfører som kjent at PBL må tolkes slik at det ikke lenger kan settes krav til at utførende bedrift har ansatte med fag- og svennebrev – det er nok at ledelsen i selskapet har tilstrekkelig dokumentasjon i orden. Dette førte til store reaksjoner i byggenæringen, og at om regelverket nå skulle tolkes slik, måtte man raskt få på plass en ny tolkning og endringer av regelverket. Det har ikke skjedd – og BNL mener nå dette har gått for langt og at regjeringen viser liten vilje til å høre på deres innspill i seriøsitetsarbeidet i byggenæringen.

Det er lett å forstå at BNL-sjef Jon Sandnes mener det både urovekkende og uforståelig at Kommunal- og moderniseringsdepartementet ikke i stor nok grad ønsker å ha med partene som tross alt kjenner utfordringene i næringen best på kroppen i dette viktige arbeidet. Statssekretær Lars Jacob Hiim i KMD sier til NRK at de tar med seg innspillene fra partene i det videre arbeidet. Vi håper virkelig at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i tilstrekkelig grad får bli med på dette arbeidet. BNL har hele veien jobbet tett sammen med departementet rundt seriøsitetsarbeidet og dette arbeidet startet på mange måter med rapporten "Enkelt å være seriøs" på bestilling fra KMD, 22. august 2014 - og er senere blant annet fulgt opp gjennom rapporten "Kvalifikasjoner for ansvarlige foretak" 15. november 2016. Man kan dermed si at næringen har levert på hva departementet har bedt om.

Det er likevel slik at dette arbeidet ikke i stor nok grad er fulgt opp gjennom handling for å sikre en ønsket utvikling der kvalitet, kunnskap og like konkurransevilkår skal være momenter næringen bør jobbe etter – og BNL er nå oppgitt over den senere tid utvikling. Den omtalte ekspertgruppen har foreløpig ikke startet sitt arbeid, så det er derfor fremdeles håp om at de snur og tilbyr partene deltakelse i dette viktige arbeidet.

Mandag inviterte også regjeringen inn til et toppmøte rundt utviklingen av kampen mot arbeidslivskriminaliteten i Norge. Her ble det presentert flere punkter rundt hva man har lyktes med i dette arbeidet – men det er selvsagt meget viktig å se til at dette arbeidet videreutvikles og at det settes inn enda flere ressurser i denne avgjørende kampen. Regjeringen har vært flinke til å presentere flere planer for hvordan kampen skal vinnes, ikke minst innen byggenæringen, men det mangler fortsatt mye handling for å få de ønskede resultatene. Ikke minst må dette ses i sammenheng med hvordan regelverket er utformet for å sikre at det er de seriøse som skal vinne frem på bekostning av de useriøse – og ikke omvendt, slik det dessverre i for stor grad er i dag.