Nyboligsalget falt med 22 prosent i 2017

Salget av nye boliger i 2017 gikk ned 22 prosent sammenlignet med 2016, men det bygges fortsatt mange boliger. – Litt overraskende, sier Nejra Macic i Prognoseseneret.

Desember var den niende måneden på rad med nedgang i nyboligsalget, viser nye tall fra Boligprodusentenes Forening.

I alt ble 2017 et år med langt lavere salg enn i rekordåret 2016.

- I alt gikk salget ned 22 prosent. Det er leilighetssalget som faller mest, med 35 prosent, mens salget av eneboliger går ned 11 prosent. Salget av småhus har en økning på 6 prosent, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening under en pressekonferanse torsdag.

Bekymret for salgsnedgang

Igangsettingen har imidlertid holdt seg oppe, og endte kun 2 prosent under 2016. Mens igangsettingen av leiligheter og eneboliger hadde en nedgang på henholdsvis 5 og 11 prosent, hadde småhus en økning på 20 prosent fra 2016.

- Den relativt høye igangsettingen i 2017 skyldes et meget godt salg i 2016, og vi ligger tett opp til Norges demografisk betingede boligbehov på 32.000 boliger, sier Jæger.

Les også:OBOS er landets største boligbygger

Det ble igangsatt i underkant av 31.000 boliger i 2017, men trenden er nedadgående.

- Vår bekymring er nedgangen i salget Dersom vi ikke snart ser en oppgang i salget vil igangsettingen falle fremover, sier Jæger.

Solgte mens prisene var på topp

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener også vi vil se en nedgang i igangsettingen framover.

- Det er en naturlig konsekvens av at salget har falt såpass mye. Når salget faller med 22 prosent kan ikke igangsettingen bare falle med 2 prosent, så vi vil se en videre nedgang, sier hun.

Macic sier det er litt overraskende at igangsettingen ikke har falt mer enn det har.

- Det kommer nok av at mye av det som ble solgt mens prisene var på topp var prosjekter som skulle igangsettes langt fram i tid. Boligaktørene har nok prøvd å utnytte et veldig godt marked, og tømt skuffene for prosjekter de vanligvis ville fordelt over en lengre periode, sier hun.

Ny tendens

Macic sier at toppene i nyboligsalget historisk har ført til tilsvarende topper i igangsettingen.

- Nå ser vi at igangsettingen fordeler seg over en mye lenger periode. Det er en ny tendens, som henger sammen med de høye boligprisene i fjor. Det viser boligbyggerne tilpasset seg de høye boligprisene veldig godt, og gjorde det de kunne for å utnytte markedet best mulig, sier hun.

Macic sier utviklingen av nyboligsalget framover vil avhenge av bruktboligprisene.

- Det den viktigste driveren for nyboligsalget, og bruktboligprisene er igjen avhengig av boliglånforskriften. Hvis den fortsetter å stå kan det bli vanskelig å få til mer enn en marginal økning, sier hun.