Kari Sandberg. Foto: Kjetil Ekkeren

Bygge- og anleggsnæringen trenger 8 500 nye medarbeidere hvert år

Denne uken presenterte VG hvilke yrker og bransjer som vil oppleve vekst de neste 20 årene, de såkalte fremtidsyrkene. Presentasjonen er basert på en undersøkelse utført av Reform Institute i Sverige på oppdrag fra Næringslivets Hovedorganisasjon. 

Kari Sandberg

Administrerende direktør
Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA)

Ett av yrkene som spås en nedgang er yrket rapporten kaller «bygningsarbeidere», hvor det antas at antall jobber vil reduseres med cirka 4 700 de neste 20 årene. Det betyr en årlig reduksjon på 235 jobber. Ifølge rapporten skal reduksjonen skyldes økt grad av fabrikkproduksjon. Bygge- og anleggsnæringen opplever imidlertid et stadig økende behov for folk.

Det vi vet nå er at arbeidsinnvandringen er på vei ned og at antall sysselsatte innen bygg og anlegg økte med over 11 prosent i perioden 2008 – 2014. Antall søkere til VG1 – Bygg- og anleggsteknikk har økt betydelig fra 2015, ifølge Utdanningsdirektoratet. Det er også et faktum at søkningen til læreplasser øker i hele landet, og at det er behov for flere lærlinger. Alle prognoser peker i retning av sysselsettingen i bygg og anlegg vil øke i årene som kommer. Hvis det kommer en ytterligere økning i konjunkturen, vil ikke skoleverket klare å levere nok fagarbeidere og ingeniører til bygge- og anleggsnæringen.

Trenger 8.500 nye medarbeidere hvert år
Det er anslått at vi vil ha behov for rundt 8 500 nye medarbeidere i bygge- og anleggsnæringen hvert år frem mot 2020, fordelt på 7 000 nye fagarbeidere, 500 fagskoleteknikere og 1 000 ingeniører (bachelor) og sivilingeniører (master). Fra 2020 til 2025 vil det være behov for omlag 9 300 nye medarbeidere hvert år. Dette viser fremskrivningene i to FAFO-rapporter som EBA og BNL (Byggenæringens Landsforening) fikk utarbeidet i henholdsvis 2010 og 2016. Det er viktig at unge håndverkere fortsetter i næringen samtidig som vi klarer å rekruttere nye.

Ansetter spillutviklere
Digitalyrker estimeres å vokse betydelig de neste 20 årene, ifølge rapporten fra Reform Institute. Digitaliseringsbølgen har også truffet bygge- og anleggsnæringen for alvor, noe som er i ferd med å endre måten å rekruttere, jobbe og tenke på. I dag ansettes blant annet spillutviklere og programutviklere hos flere av medlemsbedriftene til EBA. I stadig større grad kreves det kompetanse og erfaring innen BIM (Bygningsinformasjonsmodellering), noe utdanningsinstitusjonene har tatt inn over seg også inn i studieplanene. I dag er også BIM en naturlig del av yrkesutdanningen på flere skoler. Dagens og fremtidens fagarbeidere har betydelig mer digital kompetanse enn tidligere, så den den estimerte veksten innen digitalyrker gjelder i høyeste grad også bygge- og anleggsnæringen. Og så langt frem vi klarer å se, så vil vi trenge flere dyktige fagarbeidere på norske bygge- og anleggsprosjekter – ikke færre. Krav til bruk av lærlinger (lærlingklausuler) og fagarbeidere understreker dette behovet.

Den norske bygge- og anleggsnæringen vil alltid ha behov lærlinger, fagarbeidere, ingeniører, BIM-teknikere, sivilingeniører, landmålere og arkitekter. Nå har vi tillegg behov for mer digital kompetanse – og totalt sett trenger vi 8 500 nye medarbeidere hvert år, så langt øyet kan se. Bygge- og anleggsnæringen er kort fortalt en av de tryggeste yrkesretningene unge mennesker i dag kan velge.

Kilde: Fafo, SSB og Udir

Fafo:

Arbeidstakere i byggenæringen

Hvem er de, hvor kommer de fra og hvor går de?

Fafo-rapport 2010:25: http://www.fafo.no/index.php/nb/zoo-publikasjoner/fafo-rapporter/item/arbeidstakere-i-byggenaeringen

Arbeidstakere i byggenæringen i 2008 og 2014

Fafo-rapport 2016:39 http://www.fafo.no/index.php/nb/zoo-publikasjoner/fafo-rapporter/item/arbeidstakere-i-byggenaeringen-i-2008-og-2014